Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 10 november 2009 -

Onderwerp Toezegging AO Spoor d.d. 24 september 2009: kwaliteit van de
- Beneluxlijn

Geachte voorzitter,

Tijdens het AO Spoor op 24 september 2009 heb ik u toegezegd voor het AO HSL u te informeren over de kwaliteit van de Beneluxlijn. NS Hispeed heeft mij hierover onlangs als volgt geïnformeerd.

De twee samenwerkende vervoerders NS Hispeed en NMBS blijven met aandacht de kwaliteit van de Beneluxlijn volgen en hebben daarom in september wederom een aantal maatregelen doorgevoerd die de punctualiteit van de Beneluxtrein moeten verhogen. Zo zijn inmiddels alle oude Belgische locomotieven vervangen door TRAXX-locomotieven, die ter beschikking zijn gesteld door HSA. Ook wordt deze trein nu alleen nog maar getrokken en worden de storinggevoelige stuurrijtuigen dus niet meer gebruikt. Daarnaast is het productiemodel aangepast, met een langere keertijd in Brussel en maatregelen waardoor de Beneluxtrein niet meer (of nog maar zelden) achter de stoptrein tussen Antwerpen en Essen komt stil te staan. Ook de bevoorrading van de catering in Rotterdam is aangepast. Al deze maatregelen zijn in september ingevoerd en moesten in die maand nog inslijten in de processen.
Sinds de invoering van de dienstregeling 2009 is de punctualiteit van de treinen richting Brussel gestegen van 74% (november 2008) naar gemiddeld 83% (norm 5 minuten). Voor de treinen uit de richting Brussel is de punctualiteit in deze periode gestegen van 65% naar gemiddeld 73%. De punctualiteit zat in beide richtingen in de maand september overigens onder dit gemiddelde (resp. 77% en 67%). Als verklaring hiervoor wijst NS Hispeed naar de introductie van de nieuwe maatregelen die nog moesten inslijten. De maand oktober laat een duidelijke verbetering zien (in beide richtingen rond de 80%).

a

Pagina 1 van 2





Datum

NS Hispeed meldt mij blij te zijn met de stijgende lijn, maar nog niet tevreden te Ons kenmerk zijn over de huidige punctualiteit. Zij blijft aan de verdere verbetering van de VenW/DGMo-2009/10366 punctualiteit werken door extra inzet van personeel.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

Pagina 2 van 2