Nederlandsch Octrooibureau

model in de EU Â

Vormgeving beschermen als model in de EU

Creativiteit en innovatie leiden vaak tot nieuwe vormgeving. Hoe kan vormgeving worden beschermd? Weinigen weten dat er een speciale bescherming voor bestaat.

Modellen zijn een onderdeel van de intellectuele eigendom, net als octrooien en merken. Er is in de Europese Unie een speciale verordening voor de bescherming van modellen. Het gaat om de Verordening inzake Gemeenschapsmodellen. Die regelt de registratie en bescherming in de EU en maakt het mogelijk met één aanvraag modelregistratie in alle 27 landen van de EU te bewerkstelligen.

Bescherming in alle landen van de EU

Sinds de introductie van het Gemeenschapsmodel in 2003 zijn er meer dan 360.000 modellen in het EUregister ingeschreven. In 2008 hadden de meeste modellen betrekking op meubilair, kleding en elektronische apparatuur. Een voordeel is dat een inschrijving in de meeste gevallen binnen 6 weken tot stand komt. Bij spoedregistraties kan dat zelfs binnen 10 dagen zijn. Iemand die een registratie van een model heeft, kan zich met een beroep op die registratie verzetten tegen een ander die zijn model namaakt. En dat kan in elk land van de Europese Gemeenschap. Het is onder voorwaarden mogelijk om meer dan één model in een aanvraag op te laten nemen. Er is geen maximum gesteld aan zoân meervoudige aanvrage zolang het om modellen gaat die in dezelfde klasse thuishoren.

Voorbeelden van modellen

De officiële omschrijving van een model is: het uiterlijk van een voortbrengsel of een deel ervan. Onder voortbrengsel wordt verstaan âelk op industriële of ambachtelijke wijze vervaardigd voorwerpâ. Deze omschrijving is veelomvattend. De te beschermen voortbrengsels kunnen tweedimensionaal of driedimensionaal zijn. Bij tweedimensionale vormen gaat het vaak om afbeeldingen, zoals dessins op gordijnstof of behang, afbeeldingen op serviesgoed. Andere voorbeelden van voorwerpen die onder bescherming van de modellenwet kunnen vallen, zijn: vervoermiddelen, mobieltjes, speelgoed, sportartikelen, maar ook grafische symbolen en typografische lettertypen. Ook verpakkingen kunnen in veel gevallen als model beschouwd en beschermd worden. Daarnaast is het mogelijk om een interieur van een winkel of restaurant of een foto als model te laten registreren.

Voordelen registratie van een model

Na de langdurige en vaak kostbare ontwikkeling van een model ligt het voor de hand om passende bescherming aan te vragen. De registratieprocedure is simpel en snel en daardoor relatief goedkoop. Het modellenregister is openbaar en bij onderzoeken naar vergelijkbare modellen komt uw registratie naar voren. De concurrentie is dus gewaarschuwd. Het werkt preventief om op het product te kunnen aangeven dat het om een âgeregistreerd modelâ gaat, ook wel aangegeven met (d) of met âregistered designâ. Met de juiste bescherming kan men effectief optreden tegen namaak. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Loes Scheffer, scheffer@octrooibureau.nl