Gemeente Coevorden

Actief toerisme, Plattelandstoerisme en Cultuurtoerisme speerpunten in nieuw toeristisch plan gemeente Coevorden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden heeft het nieuwe toeristisch-recreatief beleidsplan `All Inclusive' vastgesteld. `All Inclusive' is de opvolger van de beleidsnota `Het is hier zo gansch en al dat wat ik mooi vind' . In het nieuwe beleidsplan staat waar de gemeente zich tot en met 2015 op wil richten. Er zijn drie speerpunten: Actief toerisme, Plattelandstoerisme en Cultuurtoerisme. Stichting Toeristisch-Recreatief Coevorden (ToReCo) verwacht op basis van het beleidsplan een toename van het aantal overnachtingen in de gemeente Coevorden. Het aantal overnachtingen bedroeg in 2007 ruim 1,4 miljoen. De verwachting is dat aantal overnachtingen in de periode 2010-2013 stijgt met 170.000 overnachtingen.

Volgens het bestuur van ToReCo is de stijging in het aantal overnachtingen haalbaar door: -Plopsa Indoor Coevorden dat in het voorjaar van 2010 wordt geopend; -Toewijzing van Dalen als startplaats voor de Drentse Fiets Vierdaagse;
-Langdurige exposities van de Stichting Schilderachtig Drenthe; -ToReCo gaat vanaf 2010 arrangementen aanbieden met de toeristisch/recreatief ondernemers. Deze arrangementen worden landelijk gepromoot.

Dagrecreatie

Vergeleken met de verblijfsrecreatie, blijft de omvang van dagrecreatie in de gemeente Coevorden achter. De gemeente wil die ongelijkheid verkleinen. De realisatie van Plopsa Indoor Coevorden is hierin een belangrijke factor. Studio 100 verwacht per jaar zo'n 300.000 bezoekers op het park. Hierdoor is het mogelijk arrangementen te ontwikkelen met andere toeristisch/recreatief ondernemers in de gemeente.

Stedelijk Museum Coevorden

Het Stedelijk Museum Coevorden moet een belangrijke peiler voor dagrecreatie in de stad gaan vormen. Het museum wordt verbouwd, heringericht en verder geprivatiseerd om samen met de bibliotheek en de historische vereniging een erfgoedhuis te vormen. In het erfgoedhuis worden onder meer de archeologische vondsten tentoongesteld die in het centrum van Coevorden zijn gedaan.

Accommodaties

De gemeente wil meer bezoekers trekken, zowel dag- als verblijfstoeristen. Dat betekent dat het aanbod van overnachtingsmogelijkheden voldoende en gevarieerd moet zijn. De stad Coevorden heeft een belangrijke impuls gekregen door `Chateauhotel Kasteel Coevorden' dat in 2010 wordt geopend. Ook wil de gemeente de mogelijkheden voor hoogwaardige Bed and Breakfast accommodaties verder uitbreiden en het aantal (kleinschalige) kampeerterreinen in het buitengebied van de gemeente vergroten.

Fietsen en wandelen

De gemeente gaat ontbrekende fiets- en wandelroutes invullen. Zo wil de gemeente aanhaken bij het Drents fietsknooppunten systeem van het Recreatieschap. Met dit systeem kunnen toeristen zelf een fietsroute samenstellen. Ook gaat de gemeente nieuwe wandelroutes creëren en wandelpaden aanleggen.

Stad en platteland

Het nieuwe beleidsplan belicht de hele gemeente, zowel stad als platteland. Alle toeristisch/recreatief ondernemers in de gemeente zijn betrokken bij de totstandkoming van het beleidsplan. Ook zijn de meningen van jongeren, de seniorenraad en de vier deelgebiedscommissies van het project Buitengewoon Platteland gepeild en heeft de gemeenteraad meegedacht over de actualisering van het toeristisch recreatief beleid.