Gemeente Dongen

Haane Hoef: rechtbank stelt gemeente in gelijk

Publicatiedatum: 10-11-2009

De rechtbank van Breda heeft uitspraak gedaan inzake het ingestelde beroep tegen de kapvergunning, de aanleg van de ontsluitingsweg Leeuweriklaan en de bouw van een woning op perceel Leeuweriklaan 6. Alle beroepen zijn deels niet-ontvankelijk en voor het overige ongegrond verklaard. De gemeente Dongen is op alle onderdelen in het gelijk gesteld.

Op het perceel Haanse Hoef 5 is een voormalige boomkwekerij gevestigd. Voor de aanleg van de nieuwe Leeuweriklaan en de bouw van diverse woningen heeft de gemeente een kapvergunning verleend voor het kappen van zon zeventig bomen.

Vier omwonenden hebben beroep ingesteld tegen de door de gemeente Dongen verleende kapvergunning. De rechtbank heeft geoordeeld dat er geen strijd is met het gemeentelijk beleid. Ook de vermeende aanwezigheid van natuurwaarden, de onderzoeken naar het wegverkeerslawaai en luchtkwaliteit staan naar het oordeel van de rechtbank niet in de weg aan het verlenen van het kapvergunning. De gemeente heeft het broedseizoen terecht vastgesteld op de periode van 15 maart tot en met 15 juli van enig jaar.
Tot slot hadden omwonenden in beroep aangegeven dat het kappen van de bomen pas aan de orde kan zijn als alle bouwvergunningen zijn verleend. De rechtbank heeft aangegeven dat uit de kapvergunning volgt dat er (steeds) slechts die bomen gekapt mogen worden die in de weg staan aan realisering van een specifiek bouwplan waarvoor bouwvergunning is verleend, alsmede de bomen die in weg staan aan realisering van onder meer de bouwstaat en de aanleg van de ontsluitingsweg.

Aanleg van de Leeuweriklaan
Voor de aanleg van de ontsluitingsweg is op 14 april 2009 een projectbesluit genomen. Tegen dit besluit hebben 16 omwonenden beroep ingesteld. De rechtbank heeft geoordeeld dat zeven omwonenden geen belang hebben bij de aanleg van de Leeuweriklaan en niet-ontvankelijk zijn. De rechtbank heeft geconcludeerd dat niet aannemelijk is gemaakt dat het gebruik van de gronden voor verkeersdoeleinden zodanig negatieve invloeden zal hebben op de woon- en leefomgeving van omwonenden dat het projectbesluit niet in redelijkheid kon worden genomen. Het beroep van de overige negen omwonenden is ongegrond verklaard.

Woning Leeuweriklaan 6
Tegen de bouw van een woning op het perceel Leeuweriklaan 6 hebben elf omwonenden beroep ingesteld. De rechtbank is van oordeel dat de gemeente terecht drie omwonenden niet-ontvankelijk heeft verklaard. Daar de Raad van State zich reeds heeft uitgesproken over aspecten als provinciaal beleid, het Groenstructuurplan, de Structuurvisie, het ecologisch onderzoek, de luchtkwaliteit, het akoestisch onderzoek en dergelijke resteren er voor de rechtbank slechts enkele beroepsgronden waar zij in hun uitspraak op zijn ingegaan.
Nu voor de ontsluitingsweg een projectbesluit is genomen, is er geen sprake van strijd met de Bouwverordening. Ook de verkeersveiligheid staat volgens de rechtbank niet ter discussie. Tot slot zijn ook milieuaspecten geen reden om het beroep gegrond te verklaren. De rechtbank heeft de beroepen van de overige omwonenden ongegrond verklaard.

Reactie wethouder
Wethouder Joop Velthoven is zeer content met de uitspraken: De uitspraken van de rechtbank bevestigen wederom dat de gemeente Dongen de juiste koers heeft gevaren in dit project. Wij zijn op alle onderdelen in het gelijk gesteld. Het is jammer dat het project door alle bezwaar- en beroepsprocedures zoveel vertraging heeft opgelopen.