Nieuw-Vlaamse Alliantie


Doping: geen haastig kunst- en vliegwerk (10/11/09)

N-VA-fractieleider in het Vlaams parlement Kris Van Dijck heeft in de media vernomen dat een Vlaams parlementslid een reparatiedecreet zal indienen op het decreet medisch verantwoord sporten. Kris Van Dijck begrijpt de bezorgdheid die van het initiatief uitgaat, maar vindt dat dit niet het geschikte moment is om haastig kunst- en vliegwerk te leveren. In het belang van alle topsporters in Vlaanderen moeten we bovendien voorzichtig zijn met het beloven van allerlei veranderingen waarvan niet eens zeker is of ze wel waargemaakt kunnen worden. Dit moet immers gebeuren in overeenstemming met de doelstellingen van de internationale strijd tegen doping in de topsport.

De beleidsnota van minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) stelt een eigen Vlaams anti-dopingdecreet in het vooruitzicht. Om snel te kunnen anticiperen op de internationale ontwikkelingen en om de sporters en verantwoordelijke sportfederaties goed te kunnen informeren inzake dopingbestrijding, moet de regelgeving eenvoudiger en toegankelijker worden gemaakt. De administratie is ondertussen begonnen met de voorbereiding van dit decreet. Dit is het uitgelezen moment om met alle actoren rond de tafel te zitten om te komen tot een efficiënte en breed gedragen regelgeving.

Kris Van Dijck begrijpt dat de partij op wiens initiatief deze strenge dopingregels op Vlaams niveau goedgekeurd zijn en wiens voogdijminister de gevolgen ervan voor de drie bewuste topsporters niet heeft zien aankomen, verveeld zit met de hele zaak en nu in paniek pogingen onderneemt om snel-snel een en ander recht te zetten.

Kris Van Dijck: Dat kan hooguit dienen om goedkoop te scoren bij de publieke opinie, maar draagt fundamenteel niets bij tot een oplossing. Minister Muyters zal alles onderzoeken wat ook maar enigszins mogelijk is en al wat mogelijk is, zullen we ook effectief doen.

Auteur:
Kris Van Dijck
N-VA-fractieleider Vlaams Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be