Gemeente Venlo


Persbericht
Datum 10 november 2009 Nr. 196

Mantelzorgers in het zonnetje gezet
Tijdens jaarlijkse Dag van de Mantelzorg

Vandaag staat de mantelzorger centraal tijdens de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Ook de gemeente Venlo wil haar waardering uitspreken voor het belangrijke werk dat zij verrichten. Wethouder Jan Lamers (Jeugd, Welzijn, Zorg) heeft vandaag 15 verwenarrangementen aangeboden aan mantelzorgers. Om te zorgen dat de mantelzorgers ook echt even kunnen ontspannen en genieten, neemt de gemeente de zorg tijdelijk over.

Naast de verwenarrangementen, die door een aantal bedrijven beschikbaar werden gesteld, bood wethouder Lamers de mantelzorgers ook een bloemetje aan. Daarmee sluit de gemeente Venlo aan bij de actie die De Zorgondersteuner tijdens de Dag van de Mantelzorg in Noord-Limburg organiseert. Dit jaar is het thema van de Dag van de Mantelzorg `Netwerken', met de slogan `Mantelzorg? Doe het samen!'

Wethouder Lamers:"Het is een hele kunst om een goed netwerk ­ in de zin van een `steuncirkel rond mantelzorger én verzorgde' ­ te creëren en te onderhouden. Gelukkig slagen we daar in Venlo steeds beter in. De gemeente Venlo heeft veel waardering voor iedereen die zich daarvoor inzet. Ik ben dan ook blij dat ik die waardering vandaag kan laten zien."

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten; familieleden, vrienden, kennissen en buren. Mantelzorger word je niet zomaar, dat overkomt je. Omdat je een emotionele band hebt met degene die zorg nodig heeft. De gemeente Venlo wil extra aandacht schenken aan mantelzorgers. Zij zijn vaak zwaar belast, omdat zij naast hun zorgtaak ook een gezin en/of een baan hebben. Zonder ondersteuning dreigen zij door het ijs te zakken. De gemeente is samen met betrokken zorg- en welzijnspartners bezig om de ondersteuning van mantelzorgers te verbeteren. Eén van de onderdelen hiervan is het zorgen voor voldoende (respijt)voorzieningen. Deze voorzieningen hebben als doel om mantelzorgers even de gelegenheid te geven op adem te komen en hen tijdelijk te ontlasten van hun zorgtaken. Ook zet de gemeente Venlo in op een respijtgarantieplan. Een plan waarmee de mantelzorger ook in acute gevallen altijd een garantie heeft op vervangende zorg en ondersteuning geboden kan worden.


- EINDE PERSBERICHT -
1