Dienstenbond CNV

Nieuws

4 november 2009

'KRO medewerker zoekt sociaal Plan...'

Eind vorige week is door het KRO personeel een petitie aangeboden aan de directie. De 197 ondertekenaars geven aan ontevreden te zijn over de algemene gang van zaken binnen de KRO en doen een dringend beroep op de directie om met de bonden tot overeenstemming te komen over het Sociaal Plan. De directie zegt begrip te hebben voor de eisen van de medewerkers maar weigert eraan tegemoet te komen. Aanleiding voor de vakbonden CNV Media en FNV Kiem om hun leden te raadplegen.

Ledenraadpleging
Dinsdag 10 november
10:00 uur
Perquinzaal (AKN gebouw)

Al het KRO personeel is uitgenodigd, niet in de laatste plaats de 197 medewerkers die de petitie hebben ondertekend!

De inhoudelijke reactie van de KRO directie luidt als volgt: De directie heeft de petitie met betrekking tot het Sociaal Plan in ontvangst genomen en vindt dit een prijzenswaardige uiting van solidariteit. De directie heeft begrip voor deze reactie, maar tegelijkertijd kan en wil de directie ook zijn verantwoordelijk-heid niet ontlopen om op en goede en verantwoorde wijze met belastinggeld om te gaan. Daarnaast streven de omroepen naar een omroepbreed Sociaal Plan. De gesprekken hierover zullen plaatsvinden nadat de cao-onderhandelingen zijn afgerond.

Wat de directie betreft ligt er een goed en gedegen Sociaal Plan voor dat in AKN-verband is afgesproken en waarover met de vakbonden overleg is gevoerd. Het Sociaal Plan dient naar de mening van de directie in zijn geheel beoordeeld te worden en niet alleen op de financiële paragraaf. Vergelijkt men het door de directie voorgestelde Sociaal Plan met bijvoorbeeld het sociaal plan dat net bij het ANP is overeengekomen met de vakbonden of het sociaal plan waarover Endemol nu met de vakbonden praat, dan komt het onderhavige Sociaal Plan als zeer netjes uit de bus.

De voorstellen die thans aan de betreffende medewerkers zijn toegezonden blijven derhalve gehandhaafd. De directie is evenwel bereid om, indien hiertoe aanleiding bestaat, in individuele gevallen op maat te kijken naar het aanbod.

CNV Media vindt dat er op deze reactie nogal wat af te dingen is. De directie kan zich, ten overstaan van mensen die hun baan gaan verliezen en een onzekere toekomst tegemoet gaan, niet verschuilen achter `het op een goede en verantwoorde wijze omgaan met belastinggeld'. De eisen die het personeel ten aanzien van het sociaal plan stelt zijn zeker niet buitensporig. Het geeft zeker geen pas deze ook maar enigszins in verband te brengen met recent gevoerde discussies over veelverdieners bij de omroepen.

Het streven naar een omroepbreed sociaal plan is nog op geen enkele wijze geformaliseerd. Ook is van een voornemen in deze richting door de NPO nog geen mededeling gedaan in de richting van de bonden. Toch wordt hier door de KRO directie telkenmale naar verwezen.

Vakbonden praten inderdaad met Endemol en het ANP over een sociaal plan. Niet alleen zijn dit heel andere bedrijven, bovendien wordt er door de KRO directie gezinspeeld op resultaten die er nog niet zijn. Trouwens: wat voor een directie laat de zorg voor eigen werknemers afhangen van hetgeen bij andere bedrijven als norm wordt gesteld?

Er is door CNV Media en FNV Kiem overleg gevoerd met de KRO directie. Maar de door ons namens de werknemers ingebrachte voorstellen zijn zo goed als allemaal afgewezen. Daarom ook hebben de KRO medewerkers besloten tot de petitie. Het ziet er echter naar uit dat de directie de eisen van haar medewerkers naast zich neerlegt en in haar afwijzingen wenst te volharden. Reden dus voor de vakbonden om het KRO personeel te raadplegen en ons gezamenlijk te beraden over welke stappen wij moeten nemen om alsnog tot een goed sociaal plan te komen.

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? U kunt contact opnemen met bestuurder Peter Bloemendaal, telefoon: 035 64 60 580. Per e-mail kan ook: p.bloemendaal@remove-this.cnvdibo.nl.