Hulpverleningsdienst Groningen


Calamiteitenoefening in Euroborg Groningen
Gepubliceerd: 09 november 2009, 08:47

Dinsdagavond 10 november aanstaande vindt een calamiteitenoefening plaats in en rond stadion Euroborg in Groningen. Brandweer, politie, geneeskundige diensten en de gemeente Groningen beoefenen samen met de veiligheidsfunctionarissen van FC Groningen de bestrijding van een ernstig incident in het stadion. Aan de oefening doen vele tientallen hulpverleners mee. Om het scenario zo realistisch mogelijk vorm te geven, worden ongeveer 1200 figuranten ingezet. De oefening start rond 18.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur.

In de afgelopen jaren is door de hulpdiensten meerdere malen in de Euroborg geoefend. Naar aanleiding van de bevindingen tijdens de brand in het stadion op 13 april 2008, is afgesproken dat er in 2009 een grootschalige en realistische oefening wordt georganiseerd. Daarbij zal het gezamenlijke optreden van de hulpdiensten, de gemeente en FC Groningen bij een calamiteit in het stadion beoefend worden. Tijdens deze oefening op 10 november aanstaande, worden tevens de technische veiligheidsmiddelen en de verbindingen in het stadion getest.

Scenario van de oefening

Het scenario speelt zich met name af in het stadion, waar zich tijdens een avondwedstrijd een ernstig incident voordoet. Aan de veiligheidsmensen en EHBO-organisatie van FC Groningen en de gealarmeerde hulpdiensten de taak om adequaat op te treden, hulp te verlenen en de calamiteit aan de hand van een gestructureerde samenwerking aan te pakken. Een deel van het publiek zal door de gemeente Groningen worden overgebracht naar een tijdelijke opvanglocatie. Voor een realistische setting zal gebruik worden gemaakt van meer dan 1200 figuranten en tegenspelers. Ook doen Lotusslachtoffers mee aan de oefening. Tijdens de oefening wordt gewerkt aan de hand van de bestaande commandostructuur van FC Groningen en de hulpdiensten.

Bereikbaarheid omgeving op oefenavond

De oefening is niet toegankelijk voor toeschouwers. Hoewel er hulpverleningsactiviteit zichtbaar zal zijn rondom het stadion, zal de overlast voor omwonenden en bedrijven in de omgeving minimaal zijn. De bedrijven die in- en rond de Euroborg gevestigd zijn, blijven bereikbaar. Op dinsdagavond 10 november tussen 18.00 uur en 23.00 uur zal de Europaweg tussen het Europaplein en de aansluiting met de A7 tijdelijk afgesloten zijn voor al het verkeer. Alternatieve routes worden aangegeven. Daarnaast wordt op dinsdagavond 10 november tussen 17.00 uur en 23.00 de Boumaboulevard, tussen de Boumabrug en de Europaweg, alsmede de parkeerterreinen P 2 (gedeeltelijk) en P5 gelegen tussen de Boumaboulevard en de Eelkemastraat eveneens voor alle verkeer afgesloten. Parkeergarage P1 blijft gedurende de oefening geopend.

Jaarlijks een grote operationele rampenoefening

Crisismanagement Groningen, een samenwerkingsverband tussen de hulpdiensten en verschillende (overheids)partners, heeft de laatste jaren meerdere grote operationele rampenoefeningen georganiseerd in de provincie Groningen. In 2006 werd een grootschalige kettingbotsing beoefend op de A7 bij Scheemda, in 2007 was het vrijkomen van een gevaarlijke stof op het terrein van het Chemiepark in Delfzijl het scenario van een rampenoefening en in 2008 was het Paterswoldsemeer het toneel van een grote overstromingsoefening. Bij deze oefeningen worden vele tientallen hulpverleners ingezet en doen iedere keer honderden vrijwilligers mee als figurant, tegenspeler of Lotusslachtoffer.

Naast de grote operationele oefeningen, organiseert Crisismanagement Groningen tevens bestuurlijke oefeningen voor gemeenten en voor bijvoorbeeld sleutelfunctionarissen van commandoteams die tijdens een ernstig incident of crisis worden ingezet.

Informatie voor de pers:

Mediavertegenwoordigers die bij de oefening aanwezig willen zijn, dienen zich van tevoren aan te melden. Aanmelding kan tot dinsdag 10 november a.s., 15.00 uur. Bij aanmelding graag doorgeven: naam, organisatie (medium), functie & e-mailadres.

De verzamelplek voor de media op de oefenavond is de hoofdingang van FC Groningen/Euroborg. Tijdstip: 18.45 uur. Vervolgens kan onder begeleiding de oefenlocatie worden bezocht. Bij het bezoek aan het stadion moeten de mediavertegenwoordigers een NVJ-perskaart en een pers-hes dragen.

Meer informatie & accreditatie: Cyriel Hamstra, stafsectie Voorlichting & Communicatie van de Hulpverleningsdienst Groningen. Telefoonnummer: 06-52506936. E-mail: c.hamstra@hvd.groningen.nl


09 november 2009

Sitemap