NEN


PAS 220 voedselveiligheid nu in ISO werkprogramma opgenomen

maandag 9 november 2009, 11:20

Eind oktober heeft ISO een nieuw onderwerp goedgekeurd voor opname in het werkprogramma. Het gaat om ISO/NP TS 22001-1 ''Pre-requisite programmes on food safety - Part 1: Food manufacturing''. Basis voor deze nieuwe ISO publicatie is BS PAS 220 (Prerequisite programmes on food safety for food manufacturing). Nadat een meerderheid van de ISO lidstaten heeft ingestemd met opname van dit nieuwe onderwerp in het werkprogramma, kan het normalisatiewerk nu daadwerkelijk van start gaan. Deze ISO Technical Specification wordt naar verwachting het eerste deel in een reeks van sectorspecifieke aanvullingen op ISO 22000.

PAS 220 is een Brits normalisatiedocument met basisvoorwaarden voor voedselproductie in aanvulling op de eisen uit ISO 22000 (managementsysteem voor voedselveiligheid). Het is op initiatief van Kraft, Unilever, Danone en Nestlé in 2008 opgesteld met ondersteuning van de Europese brancheorganisatie CIAA (Confederation of the Food and Drink Industries of the EU). Tijdens de eerste vergadering van de ISO subcommissie 'Managementsystemen voor voedselveiligheid' in september dit jaar werd al door diverse deelnemers aangegeven dat er op korte termijn behoefte is aan een dergelijk ISO document. ISO speelt in op deze behoefte van de markt door ISO/TS 22001-1 via een 'fast-track' procedure te ontwikkelen. Hierdoor is het volgens ISO mogelijk de definitieve versie van het document al begin 2010 beschikbaar te hebben.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, telefoon (015) 2 690 125, e-mail marcel.devreeze@nen.nl.

Gerelateerde normen:

NEN-EN-ISO 22000
Food safety management systems - Requirements for any organization in the food chain

NPR-ISO/TS 22003
Food safety management systems - Requirements for bodies providing audit and certification of food safety management systems

NEN-EN-ISO 22005
Traceability in the feed and food chain - General principles and basic requirements for system design and implementation

NPR-ISO/TS 22004
Food safety management systems - Guidance on the application of ISO 22000:2005