NEN
PAS 220 voedselveiligheid nu in ISO werkprogramma opgenomen
maandag 9 november 2009, 11:20
Eind oktober heeft ISO een nieuw onderwerp goedgekeurd voor opname in
het werkprogramma. Het gaat om ISO/NP TS 22001-1 ''Pre-requisite
programmes on food safety - Part 1: Food manufacturing''. Basis voor
deze nieuwe ISO publicatie is BS PAS 220 (Prerequisite programmes on
food safety for food manufacturing). Nadat een meerderheid van de ISO
lidstaten heeft ingestemd met opname van dit nieuwe onderwerp in het
werkprogramma, kan het normalisatiewerk nu daadwerkelijk van start
gaan. Deze ISO Technical Specification wordt naar verwachting het
eerste deel in een reeks van sectorspecifieke aanvullingen op ISO
22000.
PAS 220 is een Brits normalisatiedocument met basisvoorwaarden voor
voedselproductie in aanvulling op de eisen uit ISO 22000
(managementsysteem voor voedselveiligheid). Het is op initiatief van
Kraft, Unilever, Danone en Nestlé in 2008 opgesteld met ondersteuning
van de Europese brancheorganisatie CIAA (Confederation of the Food and
Drink Industries of the EU). Tijdens de eerste vergadering van de ISO
subcommissie 'Managementsystemen voor voedselveiligheid' in september
dit jaar werd al door diverse deelnemers aangegeven dat er op korte
termijn behoefte is aan een dergelijk ISO document. ISO speelt in op
deze behoefte van de markt door ISO/TS 22001-1 via een 'fast-track'
procedure te ontwikkelen. Hierdoor is het volgens ISO mogelijk de
definitieve versie van het document al begin 2010 beschikbaar te
hebben.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze,
telefoon (015) 2 690 125, e-mail marcel.devreeze@nen.nl.
Gerelateerde normen:
NEN-EN-ISO 22000
Food safety management systems - Requirements for any organization in
the food chain
NPR-ISO/TS 22003
Food safety management systems - Requirements for bodies providing
audit and certification of food safety management systems
NEN-EN-ISO 22005
Traceability in the feed and food chain - General principles and basic
requirements for system design and implementation
NPR-ISO/TS 22004
Food safety management systems - Guidance on the application of ISO
22000:2005