Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
10 november 2009

De overheid opnieuw de favoriete werkgever onder starters!

In Memory Magazine November verschijnt net zoals voorgaande jaren het Arbeidsmarkt- en Imago-onderzoek 2009. In dit grootschalige onderzoek*, gehouden door Memory Magazine, tijdschrift voor ambitieuze studenten en starters, kwam naar voren dat de overheid net zoals vorig jaar de favoriete werkgever is onder starters. De top-3 wordt gevormd door de overheid, Shell en Philips. Grote stijger in deze ranglijst van favoriete werkgevers in vergelijking met 2008 is Ahold; de Zaanse grootgrutter stijgt van de 14e naar de 6e plaats. Nieuw opgenomen in het onderzoek dit jaar is de vraag wat volgens de respondenten de meest recessieveilige werkgever is. Ook hier staat de overheid op nummer 1, gevolgd door Shell en Rabobank.

Uit dit onderzoek - waaraan toevalligerwijs precies 2009 starters aan hebben deelgenomen - kwam verder naar voren dat 43,6% van de respondenten na het afstuderen op zoek gaat naar een baan, gevolgd door mensen die gaan doorstuderen (12,9%) of op (wereld)reis willen (5,4%). In vergelijking met het Memory Magazine Arbeidsmarkt- en Imago-onderzoek 2008 zien we dat het aantal mensen dat na het afstuderen op zoek is of op zoek gaat naar een baan of wil doorstuderen is gedaald, evenals het aantal mensen dat op (wereld)reis gaat. Dat minder mensen gaan doorstuderen is opvallend te noemen aangezien er de afgelopen tijd regelmatig verhalen verschenen over afstudeerders die er een vervolgstudie bij aanplakken om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Wellicht is het vertrouwen in het herstel van de economie en de werkgelegenheid toegenomen? H
Daarnaast werd dit jaar voor het eerst de vraag gesteld of respondenten bereid zouden zijn om een (eerste) baan onder zijn of haar niveau en eventueel tegen een lager salaris te accepteren. Van de respondenten is ruim de helft (57,6%) bereid een (eerste) baan te accepteren onder zijn of haar niveau en eveneens een ruime meerderheid (62%) zegt dit te doen tegen een lager salaris dan normaal; 55,8% zou ¤ 100,- tot ¤ 200,- bruto minder perper maand acceptabel vinden.

/////////////////EINDE PERSBERICHT/////////////////



Ingezonden persbericht