Partij van de Arbeid

Bestuurscrisis in Amsterdams stadsdeel

Vertegenwoordigers van de landelijke PvdA proberen maandagavond laat via een bemiddelingspoging voor een oplossing te zorgen voor de crisis die is ontstaan in het bestuur van de nieuwe afdeling Amsterdam Nieuw-West. De stand van zaken tot gisteravond is in een persverklaring op een rijtje gezet.

'Op donderdag 5 november, zaterdag 7 november en zondag 8 november is er door het afdelingsbestuur van de afdeling Amsterdam Nieuw-West vergaderd over het voorstel van de adviescommissie kandidaatstelling van Nieuw-West over de kandidatenlijst van de komende gemeenteraadsverkiezing. Op donderdag 5 november bleek dat het afdelingsbestuur geen unanimiteit bereikte over het overnemen van de lijsttrekker op de concept kandidatenlijst zoals die door de adviescommissie kandidaatstelling werd voorgelegd. Omdat de adviescommissie met aftreden dreigde heeft de afdelingsvoorzitter van Amsterdam Nieuw-West, Hans Aertsen vervolgens Michiel Geuzinge, afdelingsvoorzitter Amsterdam en Lilianne Ploumen, voorzitter van het partijbestuur PvdA landelijk uitgenodigd om bij een extra afdelingsvergadering aanwezig te zijn.

Op de vergadering van zaterdag 7 november bleek er nog steeds een verschil te zijn tussen de adviescommissie kandidaatstelling en een meerderheid van het bestuur van de afdeling. De meerderheid van het bestuur van de afdeling wenste het voorstel van de adviescommissie niet over te nemen. Hierdoor dreigde de adviescommissie haar opdracht terug te geven en dreigde een deel van het afdelingsbestuur, waaronder de voorzitter, af te treden.
Lilianne Ploumen heeft op dat moment gevraagd om de vergadering te schorsen en tot de volgende dag geen beslissingen te nemen.

Op zondag 8 november is de vergadering hervat onder technisch voorzitterschap van Ploumen, waarbij zij aan het begin van de vergadering heeft aangegeven dat wanneer het nodig was aan het einde van de vergadering haar rol als voorzitter van de PvdA te hervatten.

Aan het einde van de vergadering bleek dat:

- de adviescommissie kandidaatstelling een unaniem advies uitgebracht had aan het afdelingsbestuur

- het afdelingsbestuur geen unanimiteit bereikt had over de lijsttrekker en de rest van de lijst niet besproken en niet vastgesteld had

- de advies commissie kandidaatstelling haar opdracht terug gaf als haar voordracht voor nummer één niet gevolgd werd
- de voorzitter van de afdeling, de penningmeester en (via de penningmeester) de tweede secretaris hun portefeuille ter beschikking stellen ( inmiddels heeft zich nog een partijbestuurslid zich bij aangesloten)

- daarmee is er een bestuurscrisis in de afdeling Nieuw West gekomen en een crisis in de verhouding tussen de door de ALV benoemde adviescommissie kandidaatstelling en het afdelingsbestuur.

Op dat moment heeft Ploumen haar rol als voorzitter van de PvdA hernomen. Ze heeft de secretaris van het partijbestuur gevraagd om bemiddeling in te schakelen in dit conflict. Zij heeft dit meegedeeld aan het afdelingsbestuur. Ze heeft daarna gevraagd om een schorsing van de vergadering en wederom gevraagd aan de aanwezigen om hun voornemens tot teruggeven van de opdracht en tot aftreden op te schorten. Dat is gebeurd. Op dit moment worden voor de bemiddeling door het partijbestuur mensen aangezocht.

De kandidatenlijst voor het stadsdeel Nieuw-West wordt vastgesteld op de afdelingsvergadering op 7 december.'