Gemeente IJsselstein



Graf burgemeester Kronenburg behouden

Datum: dinsdag 10 november 2009

IJsselstein `adopteert' het
graf van voormalig burgemeester H. Kronenenburg en zijn echtgenote. De heer Kronenburg was burgemeester van 1905 tot aan zijn dood op 8 november 1928.

De heer Kronenburg is geboren op 27 maart 1858 en was vanaf juli 1906 tot aan zijn dood op 8 november 1928 burgemeester van IJsselstein. Het gerestaureerde graf bevindt zich op het RK begraafplaats aan de Groenedijk. Net als het Kronenburgplantsoen is de naam van het graf (van het echtpaar) Kronenburg nu voor altijd in de IJsselsteinse geschiedenis opgenomen.
In de afgelopen jaren heeft een groep enthousiaste vrijwilligers van de RK Parochie van de Heilige Nicolaas met veel inspanning de RK begraafplaats aan de Groenedijk op orde gebracht. Na uitgebreid archiefonderzoek door de Historische Kring IJsselstein bleken er geen nabestaanden van het echtpaar Kronenburg bekend te zijn. De Historische Kring IJsselstein en het parochiebestuur hebben vervolgens de gemeente gevraagd het eigendomsrecht op dit cultuur-historisch waardevolle graf te behouden. De gemeente en het parochiebestuur hebben in een overeenkomst vastgelegd dat het grafrecht voor dit gemeentelijke monument nu voor altijd in het bezit is van de gemeente IJsselstein.


10 nov 2009