Ingezonden persbericht


Persbericht, 10 november 2009

68 Nieuwe buren in hartje Amsterdam

Inwoners van stadsdeel Centrum krijgen in de eerste drie weken van november 2009 maar liefst 68 nieuwe buren. Dat zijn vooral ouderen die naar hun gloednieuwe appartement in het volledig hernieuwde woonzorgcentrum De Rietvinck verhuizen.

Woonzorgcentrum De Rietvinck komt in de eerste drie weken van november 2009 weer volledig tot leven. In die periode verhuizen 68 ouderen en mensen met een beperking naar hun moderne en vooral ruimtelijke nieuwe appartement. Medewerkers van het woonzorgcentrum waren al eerder ter plekke om de nodige voorbereidingen te treffen.

Het gebouw dateert uit 1981 en ligt tussen de Brouwersgracht en de Vinkenstraat. De architect, Marc Prosman Architecten, heeft aangetoond dat slopen van oude verzorginghuizen niet altijd noodzakelijk is. Het oude gebouw is tijdens een veertien maanden durende verbouwing getransformeerd tot modern en ruimtelijk centrum. Er zijn extra vierkante meters woonoppervlak gecreëerd door aan twee zijden een extra verdieping op het gebouw te plaatsen. Deze zolderverdieping kreeg repeterende puntgevels, die doen denken aan de pakhuizen van weleer en perfect passen in de Amsterdamse binnenstad.

De zorgwoningen zijn ruim en bieden meer privacy door de separate slaapkamers en de eigen rolstoeltoegankelijke badkamers. In klassieke verzorgingshuizen vindt het wonen en slapen vaak in dezelfde ruimte plaats en ontbreekt het nogal eens aan een eigen badkamer. Ook bewoners van een groepswoning beschikken nu over een eigen badkamer. Verder is er extra aandacht besteed aan het interieur met warme kleuren, sfeervol behang en duurzame materialen. Menig bezoeker vergelijkt De nieuwe Rietvinck spontaan met een chique hotel.

De 68 nieuwe buren zijn mensen die zorg nodig hebben vanwege de gevolgen van ouderdom, een hersenbloeding, multiple sclerosis, de ziekte van Parkinson, reuma, niet-aangeboren hersenletsel, een ongeluk, dementie en andere aandoeningen. Er zijn 26 zorgappartementen en zes groepswoningen elk voor zes of zeven cliënten. De Rietvinck heeft faciliteiten die ook voor buurtbewoners bedoeld zijn, zoals een restaurant, bar, internetcafé, kapper, pedicure en biljart. De zonnige binnentuin met vijver is bovendien nog steeds een goed bewaard geheim.

Adres: Woonzorgcentrum De Rietvinck, Vinkenstraat 185, 1013 JR Amsterdam, telefoon (020) 756 37 00, www.osiragroep.nl. ()