Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 november 2009

Vragen van het lid Boelhouwer (PvdA) aan de Ministers van Wonen, Wijken en Integratie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over brandveiligheid van isolatiemateriaal


1. Heeft u kennis genomen van het rapport van de Voorlichtingsrad voor Veiligheid{1}?


2. Is het u bekend dat polyurethaanschuim, dat gebruikt wordt als brandisolerende wand- en plafondbekleding, luchtig, brandwaar materiaal is, dat bij een grotere thermische belasting onherroepelijk in brand vliegt en dat rook van brandend polyurethaan zeer giftige componenten bevat die snel kunnen leiden tot een fatale afloop?


3. Is het u ook bekend dat dit product een kamer binnen twee minuten tot een flashover (d.w.z. een snelle vlamuitbreiding) kan leiden en dat vergassing van dak- en andere panelen die van polyurethaan zijn voorzien, kan leiden tot een explosief gasmengsel?


4. Kunt u aangeven in welke mate polyurethaanschuim als isolatie-materiaal in de bouw van woningen, bedrijfshallen, winkelcentra en andere publieke gebouwen gebruikt wordt? En zo nee, geeft het rapport u voldoende aanleiding tot het doen van onderzoek naar de mate van aanwezigheid van polyurethaanschuim als isolatie-materiaal?


5. Deelt u de mening dat, zolang geen onderscheid gemaakt wordt tussen veilige en onveilige isolatie, woningen en andere gebouwen in de toekomst meer risico's gaan lopen, omdat het aandeel isolatie verder toeneemt? En zo nee, waarom niet?


6. Bent u bereid om de brandveiligheid van de in de bouw gebruikte isolatiematerialen volgens de in de meeste EU-landen geldende normen en onafhankelijk te doen onderzoeken en de brandveiligheid van isolatiematerialen als vereiste in de bouwregelgeving op te nemen, zoals in andere EU-landen al het geval is? En zo nee, waarom niet?

{1} Rapport van de Voorlichtingsgraad Voor Veiligheid inzake de brand in De Punt; 7 oktober 2009

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Rapport van de Voorlichtingsgraad Voor Veiligheid inzake de brand in De Punt; 7 oktober 2009