Ingezonden persbericht



---



Persbericht

De Bilt winnaar Sportgemeente van het Jaar 2009

Oosterbeek, 10 november 2009 - De gemeente De Bilt heeft de eervolle titel 'Sportgemeente van het Jaar 2009' in de wacht gesleept. Een afvaardiging van de jury, onder leiding van juryvoorzitter Jos Som, zal wethouder Herman Mittendorff dinsdagavond op het gemeentehuis van De Bilt feliciteren. Naast de felbegeerde titel ontvangt de gemeente een trofee, die speciaal voor de verkiezing ontworpen is door kunstenaar Jean-Paul Marsman, en een promotiepakket om extra bekendheid te geven aan de titel.

Het was een spannende nek-aan-nek-race tussen de vijf genomineerde gemeenten Alkmaar, De Bilt, Delft, Dordrecht en 's-Hertogenbosch. Overtuigend besloot de jury De Bilt de titel van Sportgemeente 2009 toe te kennen. De jury bestond dit jaar uit de volgende vertegenwoordigers: Jos Som (Vereniging Sport en Gemeenten), Wim Ludeke (nationale sportkoepel NOC*NSF), Sandra Korthuis (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), Clémence Ross (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen), Johan Wakkie (KNHB) en Paul Verweel (Hoogleraar Krajicek Chair Universiteit Utrecht) in het kader van het jaarthema 'de sportvereniging'.

Opbouw verkiezing
De verkiezing Sportgemeente van het Jaar 2009 bestond uit drie onderdelen. De eerste stap was een vragenlijst met tien kernindicatoren waarmee het sportklimaat in de gemeente in beeld gebracht kon worden. Daarnaast hebben alle deelnemende gemeenten een essay geschreven over het jaarthema 'de sportvereniging', die geanonimiseerd gelezen en beoordeeld zijn door de adviescommissie. Aan de hand van deze twee onderdelen zijn vijf gemeenten genomineerd. Deze gemeenten hebben tijdens een wethoudersbijeenkomst van Vereniging Sport en Gemeenten hun sportbeleid gepresenteerd en hiermee het laatste onderdeel van de verkiezing afgerond.

Grote betrokkenheid
Bij het cijfermatige deel zet De Bilt een uitstekende prestatie neer met het percentage inwoners dat lid is van een sportvereniging én met een participatiegraad sportdeelname van maar liefst 85 procent. Met een gemiddeld rapportcijfer van 7,83 scoort De Bilt daarnaast bijzonder goed met het essay. De jury roemt De Bilt onder meer voor haar betrokkenheid bij de sportverenigingen en de getoonde sportieve open houding bij problemen en nieuwe uitdagingen. De Bilt begeeft zich op het sportterrein als bondgenoot en teamspeler.

De verkiezing Sportgemeente van het Jaar is dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten, nationale sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.


---