Ingezonden persbericht


Persbericht

10 november, 2009

Jongeren nog steeds het vaakst betrokken bij bedrijfsongevallen

~ Onderzoek van SD Worx toont aan dat het aantal bedrijfsongevallen wereldwijd terugloopt ~

Jonge en onervaren werknemers lopen nog altijd de meeste kans om betrokken te raken bij een bedrijfsongeval. Handarbeiders lopen beduidend meer risico dan kantoormedewerkers. Toch lijkt het aantal bedrijfsongevallen wereldwijd steeds verder te dalen.

De meeste organisaties hechten veel belang aan veiligheid op de werkvloer. Binnen het bedrijf is elke werkgever verantwoordelijk voor het preventieve welzijnsbeleid dat erop is gericht om een veilige werkomgeving te creëren en bedrijfsongevallen zo veel mogelijk tegen te gaan. Samen met de interne preventiedienst moet iedere werkgever hiervoor een jaarlijks actieplan en een globaal vijfjaarlijks preventieplan opstellen. Deze aanpak werpt duidelijk zijn vruchten af, want de laatste jaren heeft zich een dalende trend ingezet in het aantal bedrijfsongevallen en dit lijkt ook in 2009 door te zetten. Dat blijkt uit een steekproef van SD Worx onder 524.935 werknemers. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar werden binnen deze groep van werknemers 15.628 bedrijfsongevallen geregistreerd. Dat komt neer op drie procent.

De cijfers die hier worden weergegeven gelden wereldwijd. Ze geven bepaalde tendensen weer voor het jaar 2009 waar al enkele voorzichtige conclusies aan verbonden kunnen worden.

Handarbeiders lopen meer gevaar
Door de aard van hun functie is het logisch dat handarbeiders meer risico lopen dan kantoormedewerkers. Handarbeiders komen geregeld in aanraking met gevaarlijke machines, stoffen en materialen en bevinden zich ook vaker in ongewone werkomstandigheden (stellingen, funderingen, transport, etc.).

De cijfers uit het SD Worx-onderzoek voor 2009 bevestigen dit. Slechts 18,2% van de bedrijfsongevallen had betrekking op kantoormedewerkers, terwijl bij 81,8% handarbeiders waren betrokken.

Deze cijfers trekken zich door als we enkele sectoren apart onder de loep nemen. Binnen de chemische sector had 4,7% van de arbeiders in de loop van de eerste drie kwartalen een bedrijfsongeval, terwijl dit slechts 1% van de kantoormedewerkers overkwam. Eenzelfde trend zien we in de metaalsector. Van de handarbeiders had 7,2% een bedrijfsongeval ten opzichte van 0,8% van de kantoormedewerkers. Over het algemeen vormen de kantoormedewerkers een relatief risicoloze groep, waarvan de cijfers vaak amper 1% halen.

Jongeren vormen nog steeds een risicogroep
Jonge werknemers hebben meer kans om betrokken te raken bij een bedrijfsongeval dan hun oudere collega's. Hier zijn verschillende verklaringen voor, al richten de meeste theorieën zich op het feit dat jonge werknemers vaak nog onvoldoende ervaring hebben en dikwijls worden ingezet in gevaarlijke jobs.

De laatste jaren brachten weinig verbetering in de situatie, want aan de cijfers veranderde niet veel. Een onderzoek van het Fonds voor Arbeidsongevallen over het jaar 2007 bracht aan het licht dat 6.772 slachtoffers van een bedrijfsongeval tussen de 15 en 19 jaar oud waren. 50.656 slachtoffers waren tussen 20 en 29 jaar. Gemeten op het totale aantal bedrijfsongevallen van dat jaar waren beide leeftijdscategorieën goed voor een aandeel van 4,1% en 30,9%.

Het onderzoek van SD Worx voor de eerste drie kwartalen van 2009 bevestigt deze risicofactor bij jongere werknemers. In maarliefst 96% van de onderzochte sectoren gebeuren de meeste bedrijfsongevallen in de leeftijdscategorieën onder de 25 jaar of tussen de 25 en 29 jaar. Toch zien we ook hier een lichte verbetering: het aandeel van de jongeren tot en met 29 jaar in het totaal aantal bedrijfsongevallen daalt naar 23,2%.

Oudere werknemers lopen beduidend minder risico. In bijna alle onderzochte sectoren is het aantal bedrijfsongevallen het laagst bij 50-plussers.

Ervaringsjaren
Vooral het gebrek aan ervaring speelt een belangrijke rol bij bedrijfsongevallen. De jaarcijfers van 2007 van het Fonds voor Arbeidsongevallen tonen aan dat 35,3% van de bedrijfsongevallen betrekking had op werknemers die minder dan één jaar in dienst waren bij het bedrijf. Bij werknemers die tussen de één en vijf jaar bij de organisatie werkten kwam het cijfer op 28,8%.

Naast het statuut vormt leeftijd dus niet alleen een cruciaal gegeven. De ervaringsfactor van de werknemer speelt een even belangrijke rol. Met andere woorden: de kwaliteit van een goed preventieplan is niet alleen van levensbelang voor jonge werknemers, maar ook voor nieuwe medewerkers die binnen de organisatie nog niet veel ervaring hebben opgedaan.

(678 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE



Ingezonden persbericht