Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

Leiden, 9 november 2009

Chinese musea nemen deel aan virtuele verzameling topstukken Virtual Collection of Materpieces

Maandag 9 november 2009 tekenden China en Nederland een overeenkomst waarin is vastgelegd dat Chinese musea vanaf heden deel uitmaken van het Aziatisch-Europese samenwerkingsproject Virtual Collection of Masterpieces (VCM). Twee jaar eerder vond in Seoul (Korea) de lancering plaats van deze website: een unieke online verzameling foto's, filmpjes en toelichtingen op topstukken van Aziatische en Europese musea met Aziatische verzamelingen. De bijdrage van China aan dit project versterkt in hoge mate de internationale communicatie en samenwerking tussen Europese en Aziatische musea. Museum Volkenkunde in Leiden is een van de voortrekkers van dit project.

Onder grote belangstelling van de Chinese pers bekrachtigden afgelopen maandag in Shanghai Prof. Zhang Bai, adjunct-directeur van de Overheidsdirectie Cultureel Erfgoed en president van het Chinees Nationaal Comité van de ICOM (International Council of Museums), en Dr. Steven Engelsman, directeur van Museum Volkenkunde in Leiden, met het zetten van hun handtekening de samenwerking tussen Aziatische en Europese musea, en in dit geval het nieuwe aandeel van de Chinese musea hierin in het bijzonder. Verwacht wordt dat tussen de 30 en 40 toonaangevende Chinese musea hun topstukken zullen toevoegen aan de VCM-website, vòòr de Algemene ICOM Conferentie, die plaatsvindt in november 2010.

VCM is één van de projecten van het ASEMUS netwerk (Asia-Europe Museum Network), een samenwerkingsverband van 70 musea uit 28 Europese en Aziatische landen. Het is een uitvloeisel van de samenwerkingsintenties die 25 Europese en Aziatische regeringsleiders hebben vastgelegd in de Asia Europe Meeting (ASEM). Zij hebben de Asia Europe Foundation (ASEF) opgericht om door het laten uitvoeren van projecten het begrip tussen Europeanen en Aziaten te bevorderen door intellectuele en culturele uitwisseling. ASEF heeft via ASEMUS de totstandkoming van VCM ondersteund.

Museum Volkenkunde in Leiden is van begin af aan bij de totstandkoming van de VCM betrokken geweest. In 2007 werd de website in Gyeonggi (Korea) gelanceerd en vandaag de dag telt de site 70 deelnemende musea uit Azië en Europa, die samen 1400 topstukken en verschillende tentoonstellingen online op dit gedeelde platform aanbieden. Niet alleen vanwege de schoonheid bestempelen musea bepaalde objecten als 'topstukken'; eerder vanwege de zeldzaamheid of de visie van de kunstenaar op de wereld die eruit spreekt. Musea zijn natuurlijk trots op hun topstukken. Er worden speciale catalogi samengesteld, ze krijgen een ereplaats in tentoonstellingen; het zijn ware iconen voor de musea. Maar lang niet altijd zijn ze meteen zichtbaar voor museumbezoekers. De VCM-site http://masterpieces.asemus.museum/ maakt deze categorie voorwerpen nu zelfs toegankelijk voor de thuisblijvers.

Noot voor redacties

Museum Volkenkunde Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl

Ingezonden persbericht