Ingezonden persbericht


Delft, 10 november 2009

Rapport 'Netwerken in Delft Kennisstad'
Onderzoek naar functioneren van de ICT-Kring Delft en Technet als netwerk

Netwerken met nog meer rendement

Delftse kenniswerkers netwerken met overgave. Met een paar verbeteringen kan dat nog meer opleveren, concludeert La Red uit grondig onderzoek.

De ruim vierhonderd professionele netwerkbijeenkomsten per jaar in Delft leveren allerlei contacten, kennis en economische bedrijvigheid op. Maar is het rendement zo groot als de leden denken? In opdracht van de Stichting Delft Kennisstad onderzocht netwerkorganisatie La Red als voorbeeld het reilen en zeilen bij twee Delftse genootschappen: de ICT-Kring Delft en Technet. Wat blijkt: lid zijn van beide netwerken biedt kansen en is gezellig, maar een paar veranderingen in de netwerkpraktijk kunnen nog meer innovatie en zakelijke samenwerking opleveren.

Delft is als kennisstad met zijn vele technische bedrijven en instituten erg gericht op netwerken, om alle kennis toegankelijk te maken. Dat stimuleert economische ontwikkeling. Daarom wil de Stichting Delft Kennisstad de totale netwerkfunctie in haar stad versterken. La Red is al jaren expert in het in kaart brengen van de kracht van netwerkgenootschappen en in het strategisch ontwikkelen en benutten van sociaal kapitaal.

Bij de ICT-Kring Delft en Technet ondervroeg La Red het bestuur en de leden en observeerde twee bijeenkomsten per netwerk. De ICT-Kring Delft is in de wijde omgeving hét netwerk voor unieke ICT-kennis. Het heeft 142 deelnemers: voornamelijk ICT-ondernemingen, maar ook organisaties zoals TNO-ICT en het ICT Research Center van de Technische Universiteit Delft. Lid zijn is gezellig, interessant, en levert nieuwe business op. Technet is het kennisnetwerk van zestig hightech bedrijven en instellingen uit de regio. Op de hoogwaardige bijeenkomsten presenteren bedrijven nieuwe technieken, en doen de leden nieuwe kennis en inzicht op in wat je kunt met techniek. Ook hier weten de mensen elkaar voor kennis en zakelijke samenwerking te vinden, concludeert La Red.

Maar beide netwerken kunnen nog meer zakelijk rendement bieden, ontdekte La Red. Met de strategische aanbevelingen van La Red kunnen de netwerken hun organisatie simpel verbeteren. "Voor renderende bijeenkomsten moet het bestuur goed weten wie er komen en wat zij vertegenwoordigen", weet La Red. Op die manieren kunnen de netwerken beter hun doel bereiken om naast de vele contacten met blanke, mannelijke, hoogopgeleide ondernemers, ook relaties met de overheid te versterken en toegang te krijgen tot jonge mensen, vrouwen en professionals met een andere etnische achtergrond. La Red vertelt het de organisaties graag: juist 'zwakke relaties' met mensen met afwijkende achtergronden brengen nieuwe kennis, inzichten en toegang tot nieuwe werelden.

Daarnaast wijst La Red op de kracht van bestaande relaties. Zo zegt een ondervraagde: "Als je lid wordt van Technet of de ICT-kring, moet je vooral een relatie leggen met een bestuurslid dat ook lid is van bijvoorbeeld de Rotary. Op die manier ben je met relatief weinig inspanning verzekerd van toegang tot die, en vele andere netwerken." Het zou goed zijn als de leden van de netwerken zich beter voorbereiden op bijeenkomsten en vooraf bedenken wie ze willen spreken.

Een netwerk rendeert optimaal als het een stimulans is voor nieuwe contacten, kennisdeling en inspiratie om buiten de eigen kaders te denken. Miriam Notten, eigenaar/directeur van La Red: "Hoe mensen hun lidmaatschap ervaren, is altijd anders dan de échte waarde ervan. Daarom heeft het altijd zin om de praktijk bij netwerkclubs te analyseren." Met die concrete inzichten kan elk netwerk in Nederland veranderingen aanbrengen en zo nog effectiever worden.

Noot voor redacties,