Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kuala Lumpur/Rijswijk, 9 november 2009

Roundtable on Sustainable Palm Oil zet nieuwe stappen vooruit

De leden van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) hebben tijdens hun zevende bijeenkomst in Kuala Lumpur (Maleisië) nieuwe afspraken gemaakt ter verduurzaming van de palmolieketen. De jaarlijkse conferentie die plaatsvond van 2-4 november werd bijgewoond door ruim 800 mensen afkomstig uit meer dan 20 landen.

Jan Kees Vis, president van de RSPO, maakte aan het begin van de bijeenkomst bekend dat de RSPO Executive Board een verklaring heeft aangenomen waarin staat dat de RSPO-leden gecommitteerd zijn om de broeikasgasemissie te reduceren en bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Ook worden enkele concrete aanbevelingen van de RSPO GHG werkgroep direct overgenomen als vrijwillige maatregelen in aanvulling op de bestaande principes en criteria. Een aantal bedrijven gaf aan hier meteen mee van start te gaan. Voor een aantal nog niet uitgekristalliseerde onderwerpen is een nieuwe werkgroep gestart. Met deze uitkomst konden na lang beraad uiteindelijk alle leden van de RSPO Executive Board instemmen, waaronder zowel het Wereld Natuur Fonds als ook Maleisische en Indonesische producenten.

Een ander belangrijk onderwerp
tijdens de conferentie was de
marktvraag naar duurzame palm-
olie. Van de in de afgelopen twaalf
maanden geproduceerde gecertifi-
ceerde duurzame palmolie, werd
22,5% verkocht. De meest recente
gegevens laten echter een posi-
tiever beeld zien. In oktober werd
45,6% van het geproduceerde
volume verkocht. Een van de
zaken die hier wellicht aan heeft
bijgedragen is het recent ge-
publiceerde `scorecard' van het
Wereld Natuur Fonds. Met deze scorecard geeft WWF inzicht in de gekochte volumes van de ruim 50 grootste Europese bedrijven uit de detailhandel en de levensmiddelenbedrijven. Om de vraag naar duurzame palmolie verder te versterken is tijdens de bijeenkomst ook besloten de jaarlijkse rapportageverplichting van de RSPO leden aan te scherpen.

Tijdens de conferentie was er ook veel aandacht voor `smallholders', kleine plantagehouders. Het certificeren van smallholders is een van de uitdagingen van de RSPO. In zowel Indonesië als Maleisië zijn pilots gedaan met het in de praktijk brengen van de RSPO Principes en Criteria. Minister Dombok van Plantages en Industrie vertelde in zijn openingsspeech dat de Maleisische overheid 100 miljoen ringgit (ruim 20 miljoen euro) beschikbaar stelt om smallholders te ondersteunen. In aanvulling hierop gaat de RSPO onderzoeken hoe de inkomsten uit de handel in duurzame palmolie ingezet kunnen worden voor certificering van smallholders.

1





Verder heeft de algemene ledenvergadering een resolutie aangenomen, waarin het natuurgebied Bukit Tigapuluh Ecosystem op Sumatra, Indonesië, wordt gekwalificeerd als `High Conservation Value'- gebied. Dit betekent in de praktijk dat het gebied vanaf heden door de RSPO-leden wordt beschermd.

Marieke Leegwater van het productschap Margarine Vetten en Oliën gaf als voorzitter van de RSPO Trade & Traceability Working Group een presentatie over de vraag hoe duurzame palmolie kan worden verhandeld en hoe deze palmolie kan worden gevolgd in de keten.

Het Productschap MVO vertegenwoordigt de Nederlandse olie- en vetproducerende industrie. MVO zet zich in voor de productie en het gebruik van de RSPO gecertificeerde palmolie op de Nederlandse en Europese markt. MVO informeert bedrijven over hoe duurzame palmolie gekocht of verwerkt kan worden en welke claims er gemaakt mogen worden.



Ingezonden persbericht