Ingezonden persbericht


EU zoekt nieuwe jonge sterren in de journalistiek

Aftrap van de Europese Prijs voor Jonge Journalisten 2010

Brussel, 10 november 2009 - De DG Uitbreiding van de Europese Commissie lanceert de Europese Prijs voor Jonge Journalisten 2010 (EPJJ). Europa's beste jonge journalisten, die zich richten op de uitbreiding van de EU, krijgen met deze wedstrijd voor het derde jaar op rij de kans beloont te worden voor hun talent.

De Europese Prijs voor Jonge Journalisten 2010 daagt journalisten en studenten journalistiek tussen de 17 en 35 jaar uit om hun visie te verruimen. Het is een kans om de uitbreiding van de EU op creatieve en uitdagende wijze uit te dragen. De wedstrijd is gestart op 20 oktober 2009 en loopt tot 28 februari 2010. Journalistieke producties, zowel in print, online als op de radio, gepubliceerd tussen 1 oktober 2007 en 28 februari 2010, kunnen ingediend worden door inwoners van de EU-lidstaten, kandidaat-lidstaten, potentiële kandidaten en IJsland.

Olli Rehn, Eurocommissaris voor Uitbreiding, verwelkomt de EPJJ 2010: "De derde editie van de Europese Prijs voor Jonge Journalisten gaat door met het belonen van hoogwaardige journalistiek en geeft de Europese Commissie de kans om ideeën uit te wisselen met de meest veelbelovende journalisten uit Europa over vragen die het hart raken van het EU Uitbreiding project."

Nationale jury's in heel Europa selecteren de 36 nationale winnaars. Alle nationale winnaars van de EPJJ 2010 winnen een culturele en historische reis naar Istanbul in mei 2010. Istanbul, één van de culturele hoofdsteden van Europa in 2010, is de ideale locatie voor de winnaars om hun visie te verruimen door crossculturele interactie. De reis wordt afgesloten met een conferentie waar meningen uitgewisseld kunnen worden met vooraanstaande internationale analisten van de Europese cultuur en identiteit en over de uitbreiding van de EU.

Naast de selectie van de nationale jury's, selecteert een internationale jury uit de 36 nationale winnaars drie Speciale prijswinnaars in de volgende categorieën: "Origineelste", "Beste onderzoek" en "Beste journalistieke stijl". Deze drie winnaars ontvangen als extra prijs een culturele reis naar een Europese hoofdstad naar keuze.

Interesse om deel te nemen aan deze wedstrijd? Bezoek dan onze website www.EUjournalist-award.eu.