Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 november 2009

PvdA: onderzoek afschaffen eigen risico, vervangen zorgtoeslag door inkomensafhankelijke premie, fiscaliseren AWBZ en afschaffen eigen bijdragen AWBZ

De vraag naar zorg neemt toe en dat betekent dat bekeken moet worden hoe de gezondheidszorg bereikbaar en betaalbaar te houden. Het kabinet heeft een aantal werkgroepen ingesteld die tot een fundamentele heroverweging moeten komen van de gezondheidszorg waarbij het accent zal liggen op kostenombuiging. Tijdens de begroting VWS geeft de PvdA aan in welke richting er gedacht moet worden:

Verhoging van het eigen risico, meer eigen betalingen en verkleinen van het pakket, zijn voor de PvdA niet aan de orde. Zorgtoeslag en eigen risico zorgen voor dure bureaucratie en rondpompen van geld. De PvdA zal vragen te onderzoeken hoe het eigen risico kan worden afgeschaft en hoe de zorgtoeslag kan worden vervangen door een inkomensafhankelijke premie.

De PvdA wil een doelmatige gezondheidszorg waarin mensen er op kunnen vertrouwen dat ze de zorg krijgen die ze nodig hebben, bereikbaar, betaalbaar, tijdig. Volgens woordvoerder Eelke van der Veen moet de overheid daarom weer een meer sturende rol krijgen. Dit houdt in: vaststellen welke basiszorg voor iedere burger toegankelijk moet blijven, en de continuïteit van deze zorgvoorzieningen garanderen. Daarnaast moeten burgers meer invloed krijgen op de zorg. Zij moeten een sterke stem krijgen bij fusies, het sluiten/openen van locaties, of investeringsbeslissingen. De PvdA pleit daarom voor de coöperatie als rechtsvorm voor zorginstellingen.

PvdA woordvoerder Agnes Wolbert is van mening dat we de houdbaarheid van het zorgstelsel alleen kunnen waarborgen door fiscalisering van de AWBZ, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen. Door de fiscalisering kunnen we ook af van het heffen van de eigen bijdragen AWBZ en daarmee van de ergernis rond de bureaucratie van het CAK.

De PvdA vraagt werkgroepen deze punten bij mee te nemen bij de brede heroverwegingen over de toekomst van de zorg en de regering om de Kamer vóór 1 april 2010 hierover te informeren.




Partij van de Arbeid