Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Inbreng PvdA bij behandeling Begroting 2010 in Haarlemse gemeenteraad:

"Blijven investeren om werkgelegenheid te stimuleren"

Zolang de economische crisis duurt moet de gemeente blijven investeren om de economie te stimuleren en zoveel mogelijk banen te behouden. Dat stelde PvdA-fractievoorzitter Marjan Zoon maandag 9 november tijdens de behandeling van de Begroting 2010 in de Haarlemse gemeenteraad. De PvdA deed verschillende voorstellen om banen te creëren en mensen te ondersteunen wanneer zij het moeilijk hebben.

Verschillende fracties in de gemeenteraad pleiten ervoor om nu al te bezuinigen. De PvdA is daar geen voorstander van. Het is juist nu belangrijk door te gaan met investeren, om zo de economie te stimuleren. Zoon: "Ook de PvdA beseft dat er in de nabije toekomst bezuinigd zal moeten worden, maar zo lang de economische crisis duurt wil de PvdA zoveel mogelijk blijven investeren. Investeringen die veel banen opleveren krijgen daarbij voorrang en mensen die hun baan verliezen moeten zo snel mogelijk weer aan het werk geholpen worden. Wanneer Haarlemmers in de problemen komen moeten zij kunnen rekenen op steun van de gemeente. In onzekere tijden wil de PvdA mensen houvast bieden".

De PvdA komt onder meer met een groen banenplan. De PvdA wil komend jaar extra geld uittrekken om via loonkostensubsidies extra banen te creëren. Hiermee moeten energiebesparende projecten worden opgezet, waar werkzoekenden kunnen worden ingezet. Zoon: "Op die manier slaan we twee vliegen in één klap: we creëren veel extra banen en we leveren een belangrijke bijdrage aan de doelstelling om Haarlem in 2030 klimaatneutraal te laten zijn".

Ook komt de PvdA met verschillende voorstellen om mensen te ondersteunen in economisch lastige tijden op eigen benen te staan. Emancipatie staat daarbij centraal. Zo wil de PvdA een beter functionerende formulierenbrigade, die mensen helpt bij het invullen van formulieren waarmee extra steun kan worden aangevraagd. Zo kan armoede worden bestreden en kunnen schulden worden voorkomen. Ook wil de PvdA extra geld uittrekken voor Eigen Kracht conferenties, waarbij mensen in staat worden gesteld hun eigen problemen op te lossen zonder al te veel professionele hulp of bemoeienis.

Marjan Zoon deed in haar verhaal ook een oproep aan haar collega's. Zij wil met collega-raadsleden in gesprek over hoe de betrokkenheid van Haarlemmers bij de lokale politiek kan worden vergroot. Zoon: "Laten we de huidige methodes tegen het licht houden en, als die niet werken, zoeken naar andere methodes. Laten we met elkaar gaan kijken hoe we dit beter kunnen organiseren. Want het onderhouden van goede relaties met de Haarlemmers is één van de allerbelangrijkste opgaven van een stadsbestuur".

In totaal diende de PvdA elf moties in. Deze gaan onder meer over de aanpak van meeuwenoverlast, verbetering van de gemeentelijke website, betaalbaar wonen voor grote gezinnen, behoud van de wijkcontactvrouwen, de aanpak van overgewicht bij kinderen, de millenniumdoelen en een sterke lokale omroep. Donderdag 12 november stemt de gemeenteraad over de verschillende ingediende moties en amendementen.

*** EINDE PERSBERICHT ***


Noot voor redacties