Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 10 november  |
|2009                                              |


1. Waterbesparing
De termijn van uitvoering van een aantal projecten op het gebied van waterbesparing wordt verlengd. Dat hebben Gedeputeerde Staten op grond van de algemene subsidieverordening besloten. Het betreft o.m. een project rond blancheerwater in de aardappelverwerkende industrie, de aanpak van de verdroging van het gebied de Vilt.

2. Waterplan
GS hebben een aantal technische wijzigingen op het Statenvoorstel van het Provinciaal Waterplan 2010-2015 vastgesteld. Ook is de Nota van Inspraak en Reactie aangepast naar aanleiding van het advies van SER-Brabant en van het besluit om vanaf 2012 een heffingsvrije voet voor grondwateronttrekkingen te hanteren. GS sturen het voorstel naar Provinciale Staten, die het in de vergadering van 20 november aanstaande zullen behandelen.

3. Natuur en landschap
GS gaan het natuur- en landschapsbeleid bijstellen. Voor het onderdeel landschap wordt het beleid vernieuwd, aansluitend op de kaders uit de ontwerp-Structuurvisie Ruimtelijke Ordening. Voor het onderdeel natuur is het zaak om bestaand beleid beter en sneller uit te voeren. Een en ander zal worden vastgelegd in een geactualiseerde beleidsnota Natuur- en Landschapsoffensief Brabant.

4. Indirecte lozingen
Vier waterschappen gaan de provincie ondersteunen bij vergunningverlening, handhaving en afhandeling van incidenten waar het gaat om indirecte lozingen. Zo kan de kwaliteit van het oppervlaktewater beter worden geborgd. De ondersteuning wordt vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst tussen provincie en waterschappen De Dommel, Aa en Maas, Brabantse Delta en Rivierenland. Tot nu toe waren de waterschappen bevoegd gezag voor deze lozingen. Vanaf 22 december van dit jaar gaat die verantwoordelijkheid naar de provincie.

5. Overeenkomst BrabantStad en Drechtsteden
BrabantStad en de Drechtsteden gaan bij economische-, ruimtelijke- en bereikbaarheidsvraagstukken vaker samenwerken. In de praktijk blijkt dat de belangen, zeker die van West-Brabant, vaak parallel lopen. Gedeputeerde L. Jacobs tekent namens de provincie een overeenkomst.

6. Museum voor Religieuze Kunst Uden
Er komt een overleg tussen de provincie en de gemeente Uden over het Musuem voor Religieuze Kunst in Uden over de toekomst van het museum. Dat schrijven GS aan het college van B. en W. van Uden. GS stellen daarbij wel als eis dat er een business plan, inclusief begroting en dekkingsplan wordt opgesteld en er duidelijkheid komt over de samenwerking met het Noord-Brabants Museum.

7. Trainingen
In afwijking van het inkoopbeleid geven GS opdracht aan een extern bureau voor schriftelijke voor medewerkers van de provincie. Met de opdracht is een bedrag van E26.500 gemoeid.

8. Sanering glastuinbouw in kwetsbaar gebied
GS streven ernaar zoveel mogelijk glastuinbedrijven in kwetsbare gebieden te saneren. Dat antwoorden GS op statenvragen van GroenLinks. Hiervoor is in totaal E 13 miljoen beschikbaar, verdeeld over drie tranches. Momenteel wordt nagegaan of de bedrijven die zich voor de derde tranche hebben aangemeld, voldoen aan de voorwaarden.

9. Historische landgoederen en kloostercomplexen
GS hebben een notitie vastgesteld over historische landgoederen en kloostercomplexen. De belangrijkste conclusie is dat geen aanvullende instrumentarium of inzet nodig is. GS sturen de notitie naar de statencommissie Ruimte & Milieu.

10. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Oisterwijk voor de bouw van acht woningen, Kerkhovenbaan/Molenbaan met toespassing van de Ruimte-voor-ruimteregeling.

11. Verordening Water
Met een aantal tekstuele en structuurtechnische aanpassingen sturen GS de Verordening Water Noord-Brabant naar Provinciale Staten. Eerder stemde de statencommissie Ruimte en Milieu al in met het concept-statenvoorstel.

12. Grondwaterheffing
GS willen de grondwaterheffing voor agrarische onttrekkingen (voor beregening) en kleine industriële onttrekkers handhaven. Dat staat in de Memorie van Antwoord/Nota van Wijziging en het herziene ontwerpbesluit over de Verordening Grondwaterheffing, die GS aan Provinciale Staten hebben gestuurd. De Staten praten daar over op 20 november.

13. Subsidieregelingen natuur en landschap
Van 16 november tot en met 15 januari kunnen aanvragen worden ingediend voor de Subsidieregeling Natuur en Landschapsbeheer (SNL) en de Regeling Natuurbeheer (PSN). Voor de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (KIP) kunnen het gehele jaar aanvragen worden ingediend.

14. Statenvragen kredietcrisis
De methode achter de Design Pressure Cooker is succesvol en wordt mogelijk ook in de automotive sector toegepast. GS willen de mogelijkheden in ieder geval verkennen. De methode gaat uit van het samenwerken van een extern ontwerper en een MKB ondernemer om in één dag een nieuw concept/prototype te realiseren. Dit antwoorden GS op statenvragen van de CDA-fractie.


---- --