Rectificatie: Spreeuw en "schrijfster" zijn niet dezelfde persoon.

Boek over leven met ziekte psychose


Kun je normaal leven met ziekte psychose?

HEERHUGOWAARD, 20091110 -- Hoop Geloof en Liefde Droom en Realiteit: Boek over het leven en de ziekte psychose die Spreeuw overviel. Voor iedereen die meer wil weten hierover, hoe ze het redt en prettig leven heeft ondanks ziekte. Geschreven door Rosalynn Sutherland. Verkrijgbaar vanaf half september 2009. ISBN 978 90 8548 2406 prijs: ¤ 15 Te koop bij diverse webwinkels en bij uitgever zie www.gigaboekshop.com En kan worden besteld bij de boekhandel.

Enkele citaten uit het boek over hoofdpersoon Spreeuw van Rosalynn Sutherland:
"Helaas of gelukkig heeft Spreeuw dit allemaal meegemaakt. Helaas omdat ze natuurlijk liever gezond was gebleven. Gelukkig heeft ze er wel veel van geleerd; dat probeert ze nu over te dragen. Wat ze vooral wil overbrengen is dat de ziekte iedereen kan overkomen en dat gek zijn een nogal ruwe omschrijving is van iets dat begrijpelijk kan worden als je erover leest. Je krijgt een labeltje dat veel vooroordelen teweegbrengt."

"Een paar woorden zijn daarom in dit verhaal bewust weggelaten. Lees het gewoon als een verhaal over vallen en opstaan. Haar ziekte was zoals een droom. Terwijl je wakker bent heb je gewaarwordingen zoals je ze ook ziet in een droom. En het lijkt allemaal levensecht.
Spreeuw hoopt dat dit boek andere mensen duidelijk kan maken wat het is, waarom het gebeurt, en wat het voor haar betekent. En ook hoopt ze dat mensen zich zullen realiseren dat de ziekte een normaal leven niet in de weg hoeft te staan."

"Spreeuw wilde hoe dan ook wat van haar leven maken. En maakte zo van een droom de werkelijkheid."

"Verder hoopt ze dat de heren medici zich nog eens over het hoofd zullen krabben. Dat ze na dit verhaal tot de conclusie komen dat veel zou kunnen veranderen wanneer ze nu eens open zouden staan voor suggesties van patiënten. Spreeuw is ervan overtuigd dat je als patiënt ergens wel aanvoelt welke hulp het beste zou helpen."

Rosalynn Sutherland


Op de achterkant van het boek staat een citaat van Merel, de partner van Spreeuw:
"Als er iets duidelijk wordt in dit verhaal is het wel dat de mensen die het kwetsbaarst zijn vaak het meeste te verwerken krijgen. Maar ook dat het zin heeft te blijven geloven in een goede toekomst omdat alles uiteindelijk toch in orde kan komen.
In de huidige maatschappij waarin op de kosten van de zorg voortdurend wordt bezuinigd is het niet verwonderlijk dat die op essentiële punten onherstelbaar tekortschiet. Want er zijn er ook velen die de moed moeten opgeven en het uiteindelijk niet redden een menswaardig bestaan op te bouwen. Het is te hopen dat Spreeuw door deze misstanden een gezicht te geven, kan bereiken dat er meer begrip en hulp ontstaat. Dat geldt niet in de laatste plaats voor vrienden en familie en kan cruciaal zijn voor een groot aantal mensen. Bovendien kunnen lotgenoten zich in haar verhaal herkennen en zich erdoor gesteund voelen."

Merel

Hoop Geloof en Liefde, Droom en Realiteit
Hoop Geloof en Liefde, Droom en Realiteit
Sutherland, Rosalynn