Verschillende boetes voor spam in Europa


AMSTERDAM, 20091110 -- Wie spam binnen de EU wil verzenden kan dat beter vanuit Roemenië, Ierland of Litouwen doen. Met maximaal een paar duizend euro boete komen spammers er in deze landen makkelijk vanaf. SpamExperts zet het op een rij.

Sinds het spamverbod per 1 oktober in Nederland van kracht is gegaan, is er een nieuwe discussie ontstaan over het feit dat er in de EU geen gelijke maatstaven zijn met betrekking tot het bestraffen van het versturen van spam. Volgens het Nederlandse anti spam bedrijf SpamExperts is een internationaal samenwerkingsverband tussen alle lidstaten noodzakelijk om spam succesvol te bestrijden.

"Zolang de ontvangers blijven vallen voor de oplichting praktijken van spammers, en ze de producten blijven kopen die worden geadverteerd in spam, zal spam blijven bestaan", aldus Sam Renkema, CEO van SpamExperts . "Dit neemt niet weg dat met kordate wetgeving en handhaving op internationaal niveau een groot deel van de semi-legale spam kan worden tegengegaan.''

Als resultaat van een recente studie van de Europese Commissie in Brussel, blijkt dat er binnen Europa geen gelijke standaarden worden gehanteerd betreffende het beboeten van het versturen van spam. Nederland steekt de kop af met een maximale boete tot 450.000 euro. Roemenië, Ierland en Litouwen daarentegen bestraffen deze activiteiten met maximaal een paar duizend euro.

Regelgeving binnen de Europese Unie zal het spam probleem niet zal oplossen, omdat spam vanuit ieder land verstuurd kan worden. Gemiddeld één op de zes spam e-mails is bijvoorbeeld afkomstig uit de Verenigde Staten."Het is net een kat en muis spel - wordt de ene locatie voor het verzenden van spam te duur, dan gaan spammers naar een ander land waar de straffen lager zijn om op die manier snel geld te blijven verdienen", aldus de heer Renkema. "Wij zijn erg blij dat de Europese Commissie momenteel met de Amerikaanse autoriteiten onderhandelt om tot een actieplan te komen". Dat acties wel helpen blijkt onder andere uit het feit dat door de recente eliminatie van 2 grote botnets in de Verenigde Staten het globale spam volume tijdelijk naar 76,8% zakte.





Ingezonden persbericht