Vijf jonge kunstenaars genomineerd voor HKU-Award 2009


UTRECHT, 20091110 -- De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) heeft vijf jonge, pas afgestudeerde kunstenaars genomineerd voor de HKU-Award 2009. Dit is de onderscheiding voor het meest vernieuwende en ondernemende afstudeerwerk van een HKU-student. De genomineerden zijn Paul Maassen (Master of Music), Amos Mulder (Audiovisual Media), Lois van Baarle (Animation), Brigiet van den Berg (Graphic Design) en Marlies Romberg (3D Design). Op donderdag 10 december, aanvang 20.30 uur, wordt tijdens een feestelijke uitreiking in Huis aan de Werf in Utrecht bekend gemaakt wie er met de prijs, bestaande uit een bedrag van ¤ 5.000, naar huis gaat.

Paul Maassen heeft zich in zijn studie toegelegd op de bijzondere combinatie van beiaardmuziek met piano, en dan met name jazz. Op die manier wil hij hedendaagse muziek integreren met beiaardmuziek. Tijdens zijn concerten bespeelt hij het carrillon in de toren van een kerk, terwijl er beneden een jazz-ensemble met hem meespeelt. Zo ontstaat een nieuwe manier van samenspelen en wordt de beiaardmuziek in een nieuw licht geplaatst.

Amos Mulder is genomineerd voor zijn korte, experimentele film 'Ghost of Icarus'. In deze film, die los op de thematiek van het klassieke Griekse verhaal over Daedalus en Icarus is gebaseerd, schetst hij een beeld van een stad in een postmoderne tijd. Duitse filosofie (Hegel) en Russische filmtheorie (Eisenstein) zijn hierbij een belangrijke inspiratiebron. Montage en geluid worden op inventieve ingezet in de film.

Lois van Baarle heeft zich voor haar afstudeerwerk gebogen over de grenzen tussen commercie en kunst binnen het medium animatie. Het resultaat daarvan is een fictief bedrijf, Trichrome, dat niet zozeer een product als wel gevoelens verkoopt door middel van animatie. De gevoelens worden verbeeld door de kleuren geel, rood en blauw. Trichrome Blue is de eerste gerealiseerde animatie.

Brigiet van den Berg verzamelde voor 'En ze leefden nog lang en gelukkig' de eindzinnen van 1558 romans uit de Nederlandse literatuur. De verzameling is opnieuw gebundeld en gepresenteerd in een serie van drie boeken. Hierin zijn de zinnen chronologisch gepresenteerd op basis van de originele hoogte waarop ze gevonden zijn. Daarnaast is de originele paginanummering gebruikt als indexering.

Marlies Romberg neemt als uitgangspunt voor haar ontwerpen de totale ontprivatisering die het gebruik van internet aan het licht brengt. Ze vat moderne en zakelijke producten in een vorm die romantisch aandoet en intieme beelden uit het verleden uitroept. Zo ontwierp ze een computertafel die teruggrijpt op de barokstijl ('Dear Diary 1.0') en een usb-stick gevat in porselein met bijbehorend lakzegel ('Topsecret').

Het werk van de genomineerden is te bekijken op www.hku.nl/hku-award.

Uit deze vijf genomineerden kiest de jury, bestaande uit Marijn van der Jagt, Marja Bosma, Rutger Verhoeven, Huba de Graaff, Yolande Melsert en voorzitter Huub Duysens de uiteindelijke winnaar. De uitreiking vindt plaats op donderdag 10 december in Huis aan de Werf, Boorstraat 107, Utrecht, aanvang 20.30 uur (deuren open 19.30 uur). De toegang is gratis, aanmelden kan via hkuaward@central.hku.nl.





Ingezonden persbericht