Gemeente Haarlem


4 september 2009


Haarlem genomineerd voor Kunststad 2010

Haarlem is genomineerd voor de titel 'Kunststad van het Jaar 2010'. Hiermee maakt de stad kans om haar titel 'Kunststad van het Jaar 2009' te verdedigen. Naast Haarlem zijn genomineerd: Amersfoort, Bergen NH, Delft, Dinkelland, Gilze en Rijen, Gorinchem, Utrecht, Vlissingen en Wijk bij Duurstede. De titel 'Kunststad van het Jaar' wordt toegekend door Stichting Kunstweek aan de gemeente die de beleving van beeldende kunst binnen en buiten de gemeente het meest bezielt.

Op 10 november is Haarlem als 'Kunststad van het Jaar 2009' gastheer voor de bekendmaking van de 'Kunststad van het Jaar 2010'. Een jury, die bestaat uit zes leden afkomstig uit verschillende disciplines, waaronder communicatie, marketing, de kunstwereld en het bedrijfsleven, kiest uit de genomineerde gemeenten de uiteindelijk winnende gemeente. De jury kijkt zowel naar het beleid, de zichtbaarheid daarvan, de consistentie in uitvoering, naar relatief nieuwe activiteiten en de omvang van alle activiteiten om een breed publiek bekend te maken met beeldende kunst. Daarbij wordt rekening gehouden met de omvang van de gemeente, zodat niet alleen grote gemeentes in aanmerking komen voor de titel.

De jaarlijkse verkiezing 'Kunststad van het Jaar' beoogt Nederlandse gemeenten te stimuleren beeldende kunst binnen en buiten de gemeente onder de aandacht brengen. De gemeente die in het jaar van de verkiezing relatief het meest doet om de belangstelling voor beeldende kunst te vergroten en zich heeft aangemeld voor deelname aan de verkiezing, krijgt dat jaar de eretitel.

---