Gemeente Oirschot

Mantelzorgdag Oirschot-Best 2009


In Nederland zorgen 2,6 miljoen mensen meer dan acht uur per week of langer dan drie maanden voor iemand uit hun naaste omgeving, bijvoorbeeld voor een zieke (schoon)ouder, een partner die lijdt aan dementie, een gehandicapt kind of een buurvrouw die zichzelf niet zo goed meer kan redden. De mensen die deze zorg geven worden âmantelzorgersâ genoemd. Zij zorgen uit liefde, betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Â

Vaak hebben mantelzorgers nauwelijks de gelegenheid gehad om na te denken over de zorg die ze geven. Door de relatie die ze met iemand hebben, rollen ze geleidelijk in de zorg en van het een komt het ander. Veelal wordt mantelzorg gegeven naast andere bezigheden, zoals de zorg voor het eigen gezin, een baan of een opleiding. Naarmate de zorg langer duurt, kan het gebeuren dat er steeds minder tijd is voor ontspanning en een eigen leven. Om de mantelzorgers ook eens in het zonnetje te zetten bieden we hen deze mantelzorgdag aan.

Â

Organisatie

Steunpunt Mantelzorg Stichting Welzijn Oirschot, Steunpunt Mantelzorg Welzijn Best en Punt Extra (Zuid-Zorg) organiseren deze dag. De sponsoring van Rabobank Het Groene Woud Zuid en Sociaal Cultureel Centrum de Enck, C1000, Jumbo en Mitras uit Oirschot maken deze dag mede mogelijk

Waar en wanneer?

De Mantelzorgdag is op dinsdag 10 november van 9.30 â 16.00 uur en vindt plaats in Sociaal Cultureel Centrum De Enck, De Loop 67 in Oirschot. Deelname aan deze dag is gratis en voor een lunch wordt gezorgd.

Voor wie?

Alle mantelzorgers uit Best en Oirschot zijn van harte welkom. Dit geldt ook voor mantelzorgers uit een andere gemeente, die zorgen voor iemand die in Best of Oirschot woont.

Ontmoet anderen en laat u lekker verwennen.

Voor een belangrijk deel is de dag gericht op ontmoeting, ontspanning en informatie.

Mantelzorgers kunnen elkaar ontmoeten, herkenning vinden bij elkaar en hun ervaringen uitwisselen.

Verder bieden we diverse workshops aan zoals een workshop Tai Chi, Line dance, slagwerk of Ismakogie. Mantelzorgers kunnen zich inschrijven voor deze activiteiten.

Uiteraard bieden we ook informatie aan over mantelzorg: wat het betekent om mantelzorger te zijn, hoe je er mee omgaat en welke mogelijkheden er zijn om ondersteuning te vinden bij de mantelzorg die je geeft.

Bovendien bestaat tijdens de lunch de mogelijkheid om informatie en advies te verkrijgen over kleine hulpmiddelen.

Vervangende zorg en vervoer een probleem? Het wordt voor u geregeld!

Indien er op de Mantelzorgdag vervangende zorg nodig is voor degene waarvoor gezorgd wordt of vervoer voor de mantelzorger, kan dit worden aangegeven bij de aanmelding. Er wordt dan vanuit de organisatie contact opgenomen. Mantelzorgers kunnen zich ook aanmelden voor alleen de ochtend of middag.

Informatie en aanmelding

Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht bij het Lokaal Loket, De Loop 67, 5688 EW Oirschot, telefoon (0499) 335 142. Het Lokaal Loket is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur. U kunt zich aanmelden voor de Mantelzorgdag tot 19 oktober. We hopen u dan te zien!