Forum


10 november 2009
bijeenkomst

Kwaliteit van het Amsterdamse onderwijs

Bijeenkomst over goed onderwijs en goede kansen

Als grote stad kampt Amsterdam met bijzondere problemen die ook de kwaliteit van het onderwijs beïnvloeden. Zo is het opleidingsniveau van ouders gemiddeld laag en telt de stad veel leerlingen met taalachterstanden. Amsterdamse ouders willen dat hun kinderen goed onderwijs kunnen volgen om goede kansen op de arbeidsmarkt te ontwikkelen. Zij hebben echter reden zich zorgen te maken over de onderwijskansen van hun kinderen:

* Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van scholen in Amsterdam, en 60 van de 200 basisscholen voldoen niet aan de kwaliteitseisen van de onderwijsinspectie. In hoeverre liggen deze zwakke scholen in achterstandswijken? Wat doet de gemeente Amsterdam hieraan? Hoe kun je de kwaliteit van een school beoordelen en hoe kun je er als ouders invloed op uitoefenen?
* Er is in Amsterdam sprake van een relatief hoge doorstroom van allochtone kinderen naar het leerwegondersteunend en speciaal onderwijs. Hoe vaak zijn zulke doorverwijzingen gebaseerd op leerachterstanden met andere oorzaken dan de leerproblemen waarvoor deze leertrajecten bedoeld zijn? In hoeverre kunnen zulke "oplossingen" de toekomstkansen van kinderen al dan niet verbeteren?

* In een aantal stadsdelen van Amsterdam worden veel kinderen uitgesloten van deelname aan de Citotoets aan het einde van de lagere school. Wat zijn hiervan de redenen en wat betekent uitsluiting van de Citotoets voor de verdere schoolloopbaan van deze kinderen?

Het Platform Allochtone Ouders en Onderwijs van Amsterdam en Haci Karacaer organiseren een debat waarin ouders die zich zorgen maken over deze kwesties in gesprek kunnen met sleutelfiguren en deskundigen om betrouwbare informatie te krijgen, hen vragen te stellen en van gedachten te wisselen over mogelijke oplossingen en de rol die ouders daarin kunnen spelen.
Programma
Avondvoorzitter: Pieter Hilhorst
19.15 uur Ontvangst
19.30 Opening door Zeki Arslan, FORUM
19.40 Presentatie actuele stand van zaken onderwijssituatie in Amsterdam door Guuske Ledoux (UvA)
19.50 Gesprek met de zaal (in rondom tien opstelling) over het benutten van talenten

1e thema: zwakke en zeer zwakke scholen

2e thema: schooluitval / hoge doorstroom speciaal onderwijs
3e thema: allochtone hoogvliegers
20.50 Korte pauze
21.00 Vaststellen actiepunten door ouders en bestuurders van scholen en gemeente.
21.30 Samenvatting en conclusies

Datum en plaats
dinsdag 10 november
19.15 - 22.00 uur
Podium Mozaïek
Bos en Lommerweg 191
Amsterdam (www.podiummozaiek.nl)