Gemeente Grootegast


Begrotingsvergadering gemeenteraad

Op dinsdag 10 november (aanvang 19.30 uur) behandelt de gemeenteraad de Programmabegroting 2010.

Â
Door verlaging van de algemene uitkering van het rijk (voor bijna 90% vormen deze de inkomsten van de gemeente) dienen gemeenten vanaf 2010 sterk te bezuinigen. Nu vallen de voor 2010 door te voeren bezuinigingen nog mee door een voordeel uit de verkoop van de aandelen van Essent.
De raad heeft voor 2010 in de voorbesprekingen m.b.t. de begroting en het zgn. meerjarenperspectief er voor gekozen de bezuiniging voornamelijk te vinden in een vermindering van het personeelsbestand en andere besparingen op de bedrijfsvoering. Ook is er voor gekozen de investeringen waartoe in feite al was besloten enkele jaren op te schuiven. Het gaat daarbij met name om de investeringen in de Multi Functionele Centra in Lutjegast (met Abel Tasman Museum) en Kornhorn (met school). Ook andere investeringen worden in de tijd vooruitgeschoven.
De raad heeft al eerder uitgesproken voor 2010 alle gesubsidieerde instellingen en activiteiten te willen ontzien. Het college stelt voor de Onroerend Zaak Belasting alleen trendmatig met 2,0% te verhogen en de rioolheffing in 2010 zoals eerder afgesproken met 10 % (waarvan 2% trendmatig) te verhogen om de benodigde investeringen in de riolering te dekken. Ook wordt voorgesteld de Afvalstoffenheffing met ⬠10,- te verlagen.
De in maart 2010 nieuw te kiezen raad zal verder invulling moeten geven aan de benodigde bezuinigingen voor de jaren na 2010.