Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
AMSTERDAM, 4 november 2009

Debat: "Is Amsterdam een stad of dorp?"

De afgelopen maanden is een heftige discussie gevoerd over de regelgeving, uitstraling en vermeende 'vertrutting' van Amsterdam. Dit was vooral gericht op het Centrum van Amsterdam, maar de achterliggende vraag "Is Amsterdam een stad of dorp?" speelt ook buiten de Singelgracht. Het grootstedelijke milieu met voorzieningen, horeca, toerisme en evenementen spreidt zich namelijk als een olievlek uit over de stad.

Voor sommige Amsterdammers is dat een zegen, want zij willen in een stad wonen, zonder sociale controle en houden van de anonimiteit. Anderen willen juist ook in een stad een zeker buurtgevoel hebben en voelen zich daarin thuis. En een gezonde dosis sociale samenhang kan helpen om bijvoorbeeld de verhuftering in de stad tegen te gaan.

Is een dorps gevoel nodig voor een goede werking van de stad? En hoe creëer je dat gevoel? Hoe willen we Amsterdam aan de wereld laten zien? En moet de unieke binnenstad beschermd worden tegen verdere ontwikkeling?

Over deze vragen en alle andere aspecten die samenhangen met de vraag "Is Amsterdam een stad of dorp?" gaan vier betrokkenen, ieder vanuit hun eigen invalshoek, met elkaar en de bezoekers in debat.

Datum: dinsdag 10 november
Tijd: 20.00 uur
Locatie: brug9, onder de Torensluis (ingang: Singel, tegenover 157 trappetje af Meer informatie: www.brug9.nl/agenda

Over de sprekers:

Sjoerd Soeters is architect bij Soeters en Van Elsdonk Architecten, en fervent voorstander van een 'menselijke architectuur' die rekening houdt met hoe men wil wonen, werken en leven. Zijn projecten worden geroemd om hun menselijke maat en originaliteit. (www.soetersvaneldonk.nl)

Mercedes Zandwijken zet Denktanks Sociale Cohesie op in Amsterdam. Ze stond ook aan de wieg van vele andere initiatieven, zoals de Timorcommunity, Bakkie in de Buurt, stichting Suikeroom, DiversityJoy en het stage-project Kruiwagens Gezocht! Deze projecten zijn uitgeroepen als best practices door kenniscentra, zoals het NICIS. (www.mercedeszandwijken.nl)

Charles van Renesse is directeur van Bureau Amsterdam Partners dat verantwoordelijk is voor de citymarketing van Amsterdam doet, vooral via de campagne 'I Amsterdam'. (www.iamsterdam.nl)

Walter Schoonenberg is secretaris van Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, die zich al meer dan 30 jaar inzet voor het behoud en herstel van het Amsterdamse stadsbeeld. (www.amsterdamsebinnenstad.nl)

Gespreksleider is Sebastiaan Capel, stadsgeograaf, zzp-er voor stedelijke en economische vraagstukken en kandidaat-raadslid voor D66 Amsterdam. Hij schreef deze zomer een opinie-artikel in NRC Next over dit onderwerp. (www.sebastiaancapel.nl)

Over de organisatie:
Het debat: "Is Amsterdam een stad of een dorp?" is de opening van een reeks debatten over de toekomst van de stad onder de naam "mstrdm debatten". Deze worden georganiseerd in brug9, een bijzondere ruimte onder de Torensluis van het Singel, onder het Multatuli-standbeeld. Het debat is openbaar en vrij toegankelijk. Alter Fritz en mstrdm organiseren bijeenkomsten over kunst, cultuur, marketing, technologie en debatten voor de bewoners van Amsterdam.


---



Ingezonden persbericht