Ingezonden persbericht


Aankondiging vijfde debatavond over de toekomst van landbouw en ons voedsel

Vijfde debatavond in de Rode Hoed op 10 november over:

'De toekomst van de landbouw en ons voedsel'

Afrika en voedselzekerheid

Organisatie: Centrum voor Landbouw en Milieu enBiologica i.s.m. De Rode Hoed.

Debatleiding: Felix Rottenberg

Aanvang: 20.00 uur in de Grote Zaal.

Afrika kent een snelle bevolkingsgroei. De voedselproductie kan de vraag, ondanks de grote inventiviteit van boeren, niet bijbenen. Maar ondervoeding houdt ook verband met armoede, onderdrukking, oorlogen en milieurampen, met geringe marktkansen voor kleine boeren en geringe ondersteuning door instituties. Hoe kan de productiviteit van de landbouw in Afrika worden verhoogd en kan ondervoeding worden teruggedrongen?

Op de ontwikkelingsagenda is landbouw decennia lang verwaarloosd. Wat zijn de perspectieven? Wat kunnen Aid en Trade bijdragen? Wat is het effect van het EU Landbouwbeleid? Hoe werkt de internationale voedselhandel? Wat te denken van de massale opkoop van landbouwgronden in Afrika door Arabische landen, China en Korea? Wat is de invloed van klimaatverandering?

Inleidingen door Olivier de Schutter, VN-rapporteur over voedsel als mensenrecht (Engelstalige lezing) en Prof. em. Innovatiestudies en AfrikakennerNiels Röling van Wageningen Universiteit

Noteer alvast: de volgende debatten in de reeks zijn op 18 november en 1 december.

Deze debatreeks is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Mediapartners zijn De Volkskrant en Foodlog.nl. Op Foodlog.nl wordt telkens verslag gedaan en discussie gevoerd over het laatste debat.

Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Bert van Ruitenbeek b.van.ruitenbeek@hetnet.nl of 06-20731016.

Voor perskaarten kunt u contact opnemen met Zhong he Lin (z.lin@rodehoed.nl)

Kaarten zijn te koop bij De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam www.rodehoed.nl of via 020-6385606. Toegang 9 euro via internet en 10 euro aan de kassa, incl. koffie/thee en gratis proeverij door topkok Eric van Veluwen.

Biologica is de Nederlandse organisatie voor biologische landbouw en voeding. www.biologica.nl