Algemene Rekenkamer

Nummer 1 / 10 november 2009

Algemene Rekenkamer stuurt brief aan Tweede Kamer over programma Zwakke Schakels Kust

De Algemene Rekenkamer heeft op 10 november 2009 een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de bevindingen uit haar onderzoek naar het programma Zwakke Schakels Kust.

De Nederlandse kust telt tien 'zwakke schakels': plaatsen waar de zeewering niet meer voldoet aan de geldende veiligheidsnorm. Doel van het overheidsprogramma Zwakke Schakels Kust is om vóór 2015 deze kustlocaties te versterken en gelijktijdig verbeteringen in de ruimtelijke omgeving op deze plaatsen mogelijk te verbeteren.

De Algemene Rekenkamer heeft vooral gekeken naar de kostenaspecten van het programma Zwakke Schakels Kust. Ze heeft op basis van haar onderzoeksbevindingen een aantal aandachtspunten voor de Tweede Kamer geformuleerd die relevant kunnen zijn voor nog uit te voeren beschermingsprojecten tegen hoogwater.

Een van de aandachtspunten betreft de prijs van het opspuiten van zand (zandsuppletie). Op veel kustlocaties die versterking behoeven, wordt gekozen voor oplossingen waarbij met behulp van zandsuppletie het strand en de duinen worden versterkt. Omdat voor strand- of duinopspuiting tientallen miljoenen kubieke meters zand nodig zijn, is de zandprijs van grote invloed op de kosten van het kustversterkingsprogramma. De zandsuppletieprijs is echter afhankelijk van marktinvloeden en vormt dus een onzekere factor. Daarom is volgens de Algemene Rekenkamer een doordachte en gecoördineerde benadering van de markt voor zandsuppleties van belang.

De Algemene Rekenkamer vindt daarnaast dat Rijkswaterstaat voldoende kennis op moet bouwen over bijvoorbeeld kostenramingen zodat zij als deskundig opdrachtgever kan blijven optreden in de toekomst.

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft gereageerd op de brief. Deze reactie is in de brief opgenomen (de integrale reactie is te vinden op www.rekenkamer.nl). Daarop heeft de Algemene Rekenkamer een nawoord geschreven.

Als aanvulling op de brief heeft de Algemene Rekenkamer een poster ontwikkeld waarin enkele van de bevindingen grafisch worden toegelicht.