GroenLinks

GroenLinks wil aanpak topinkomens in de zorg

10 november 2009

In de zorg mag niemand meer dan de minister-president verdienen en moet er worden geïnvesteerd in een betere kwaliteit van de zorg en meer handen aan het bed. GroenLinks Kamerlid Jolande Sap roept daartoe op tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer vandaag.

Op dit moment onderzoekt het kabinet hoe 20% bezuinigd kan worden op de huidige zorguitgaven. Wat GroenLinks betreft begint de zorg bij het aanpakken van excessief hoge beloningen van bestuurders, zorgverzekeraars en medisch specialisten.

De hoge beloningen in de zorg zijn al jaren een doorn in het oog. Nederlandse medisch specialisten zijn de duurste ter wereld. Veel van hen verdient meerdere malen de Balkenendenorm. Ook zorgverzekeraars en -bestuurders verdienen vaak meer dan de minister-president. De zorg is topzwaar en dat staat in schril contrast met de salarissen van verpleegkundigen en verzorgenden. Daarmee leggen medisch specialisten een groot beslag op het schaarse zorggeld.

Het aanpakken van topinkomens wordt te veel aan het veld overgelaten. De beloningscode voor bestuurders die door het veld is opgesteld laat te veel ruimte over voor inkomens boven de Balkenendenorm. Ook in het aanpakken van de te hoge beloning van medisch specialisten is het kabinet te soft. Jolande Sap zal morgen hierover een motie indienen.

Verder wil GroenLinks dat in de zorg wettelijke kwaliteitsnormen worden vastgelegd, zodat iedereen verzekerd is van goede zorg. GroenLinks dringt daar nu al een jaar op aan, maar het kabinet laat de regie nog teveel liggen. Jolande Sap gaat het kabinet daar vandaag op aanspreken.