Ingezonden persbericht




NanoNed Innovation Award uitgereikt aan Siebe van Mensfoort (TU/e)

De NanoNed Innovation Award is dit jaar toegekend aan Siebe van Mensfoort op basis van zijn promotieonderzoek dat hij samen met de Technische Universiteit Eindhoven en Philips Research uitvoerde. Van Mensfoort ontving de Award op basis van zijn vernieuwende onderzoek op het gebied van OLED-technologie tijdens de jaarlijkse MicroNano Conference die op 5 en 6 november plaatsvond in Delft. De winnaar ontvangt een geldprijs van ¤ 55000. De NanoNed Innovation Award is bedoeld om jonge onderzoekers aan te moedigen hun wetenschappelijk werk te vertalen naar een business idee en hiermee een aantoonbare marktbehoefte te vervullen.

OLED-technologie
De technologie die Van Mensfoort in dit NanoNed-onderzoek bestudeerde is die van OLEDs ('Organic Light-Emitting Diodes'), een variant op led-lampjes, maar dan gemaakt van organisch materiaal. In het onderzoek is een model ontwikkeld waarin nauwkeurig de werking van OLEDs beschreven wordt om deze zo te optimaliseren. De technologie wordt al in beeldschermen toegepast en geldt als een energiezuinig alternatief voor lcd- en plasmaschermen. Het ontwikkelde model is overgedragen aan Fluxim. Dit Zwitserse bedrijf is gespecialiseerd in OLED-simulatiesoftware. In de recentelijk uitgebreide versie (3.0) van hun commerciële pakket SETFOS is het model reeds opgenomen.

NanoNed
NanoNed brengt de expertise op het gebied van Nanotechnologie samen in wetenschappelijk, economisch en maatschappelijk relevante projecten om zo de voortrekkersrol van Nederland op dit gebied te versterken. Jaarlijks organiseert NanoNed samen met MinacNed en MicroNed de MicroNano Conference. Op 5 en 6 november jl. waren in Delft meer dan 500 deelnemers samen om bijgepraat te worden over de laatste wetenschappelijke, technologische en industriële ontwikkelingen op het gebied van Nanotechnologie. Het toekennen van de NanoNed Innovation Award vindt jaarlijks plaats.




Ingezonden persbericht