Gemeente Nijmegen

persbericht

10 november 2009 091110

Alle Nijmeegse basisscholen op termijn omgevormd tot Brede Scholen

Alle basisscholen in Nijmegen verbreden op termijn hun aanbod en ontwikkelen zich zo tot Brede Scholen waar behalve onderwijs ook voor-, tussen- en naschoolse opvang wordt geboden. Die ambitie is vastgelegd in de Kadernotitie Doorontwikkeling Brede Scholen 2010-2013: "(Op)groeien in Nijmegen!" De notitie is tot stand gebracht door vertegenwoordigers van de huidige Open Wijkscholen in Nijmegen, de overkoepelende schoolbesturen Conexus en stichting St. Josephscholen, KION en Tandem.

Tien jaar geleden is in Nijmegen de ontwikkeling van de Open Wijkscholen gestart. Inmiddels zijn er 12 Open Wijkscholen op 14 locaties. Zowel bij de gemeente als bij de betrokken instellingen bestond de behoefte om te bepalen wat er is bereikt en om het beleid door te ontwikkelen. Twee evaluaties en gesprekken met alle betrokken instellingen en vertegenwoordigers van de raad hebben nu geleid tot een nieuw meerjarig beleidskader.

Belangrijk uitgangspunt daarin is dat op termijn alle Nijmeegse basisscholen een plek worden waar kinderen vanaf de geboorte tot ze naar het Voortgezet Onderwijs gaan, gebruik kunnen maken van een arrangement dat aansluit op de individuele behoefte en mogelijkheden. Aansluitend op landelijke en lokale ontwikkelingen ontstaat overal in Nijmegen voor-, tussen- en naschools aanbod. Ten behoeve van een goede ontwikkeling van kinderen is het van belang dit aanbod samenhangend in de vorm van passende arrangementen aan kinderen en hun ouders aan te bieden. Om die reden wordt de naam Open Wijkscholen vervangen door de naam 'Brede Scholen'. De term Open Wijkschool suggereert namelijk dat alle scholen een wijkgericht aanbod zullen ontwikkelen. Of dit gebeurt hangt echter af van de behoefte onder de leerlingen, en die zal per school en per wijk verschillen.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de Nijmeegse gemeenteraad voor om in de periode 2010-2013 jaarlijks ¤ 1.500.000,- beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het nieuwe Brede Scholenbeleid. Deze bijdrage wordt ingezet ten behoeve van de ontwikkeling van kinderen in achterstandssituaties. Deze zitten vooral op de huidge Open Wijkscholen. Aanvullend daarop worden in Open Wijkscholen en een aantal andere scholen projectmatig middelen ingezet, bijvoorbeeld GSO-middelen en middelen uit de regeling combinatiefuncties. De schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het nieuwe beleid. Zij doen dit in samenwerking met Tandem en KION. Deze partijen leveren zelf ook een financiële bijdrage. De Kadernotitie Doorontwikkeling Brede Scholen 2010-2013 wordt binnenkort besproken in de gemeenteraad.