Gemeente Rotterdam

2009 | 188

10 november 2009

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Rotterdam bouwt door ondanks de crisis

Afspraken marktpartijen: meer betaalbare eengezinswoningen en minder sloop

Er komen op korte termijn meer betaalbare eengezinswoningen en bestaande woningen worden gebruikt om nieuwe vormen van wonen te ontwikkelen. Bovendien moet Rotterdam zo snel mogelijk in de top 10 van duurzame steden staan. Hierover hebben de gemeente Rotterdam en corporaties, ontwikkelaars, makelaars, bouwers en Rabobank Rotterdam afspraken gemaakt. Door de economische crisis stagneert landelijk de nieuwbouwproductie. In Rotterdam gaat de bouw zoveel mogelijk door. Dat bereiken de ruim 45 partijen die hierover afspraken hebben gemaakt. Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening): 'We zorgen voor een gevarieerd woningaanbod voor alle Rotterdammers. En door goedkoper te bouwen maken we een koophuis bereikbaarder voor veel Rotterdammers.'

Betaalbare eengezinswoningen voor Rotterdammers

Corporaties, ontwikkelaars en gemeente starten een experiment met het doel om 25% besparing op de bouwkosten te realiseren. Dit kan door unieke samenwerking tussen de bouwende partijen (ketenreductie) en door het gebruikmaken van prototype woningen. Op deze manier worden op korte termijn ongeveer 400 eengezinswoningen in de prijsklasse tot gemiddeld ¤1660.000 gebouwd. Het gaat hierbij om woningen die anders op de markt zouden komen voor prijzen tot ongeveer ¤225.000. Er wordt gestart op twee locaties in Hoogvliet en één in Lombardijen.

Beter gebruik van bestaande woningen

Partijen gaan beter gebruik maken van de bestaande woningvoorraad in de stad. Bestaande woningen worden comfortabeler en energiezuinig gemaakt. Corporaties en investeerders doen dit voor grote aantallen woningen, maar ook particulieren krijgen zoveel mogelijk een aanbod om in hun eigen woning te investeren. Zij kunnen hierbij minstens een deel van die investering terugverdienen door besparingen op het gebied van energie.

Uit bestaande woningen worden ook nieuwe woningen gemaakt door bijvoorbeeld (kleine) woningen samen te voegen tot gezinswoningen. Experimenten zoals de kluswoningen blijken succesvol voor het aantrekken van groepen bewoners die Rotterdam graag aan de stad bindt en worden uitgebreid.

Een bijkomend voordeel van het opknappen van bestaande woningen, is dat er minder gesloopt hoeft te worden. Deze manier van werken levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid in Rotterdam. Ook is de doorlooptijd van deze projecten is vaak korter. Daarnaast wordt veelal lokale werkgelegenheid gestimuleerd omdat het vaak om kleinschalige werkgelegenheid gaat. Om het makkelijker te maken de bestaande voorraad op te knappen, kijken gemeente en marktpartijen of bouwregels praktischer kunnen worden toegepast. Nu lopen bij oudbouw de kosten te hoog op en gaan authentieke details vaak verloren.

Door het opknappen van bestaande bouw wordt ook een deel van de wegvallende nieuwbouwproductie gecompenseerd. Op deze manier blijven er voldoende geschikte woningen op de markt komen voor huidige en nieuwe Rotterdammers.

Rotterdam in top 10 meest duurzame steden
Rotterdam wil zo snel mogelijk in de top 10 van de European Green Capital Award komen. Rotterdam staat nu op nummer zestien van deze Europese prijs voor meest duurzame stad op het gebied van milieu en leefbaarheid. In vier pilotgebieden wordt duurzaamheid gekoppeld aan gebiedsontwikkeling. Daarbij gaat het niet alleen om duurzaamheid in termen van milieu, maar vooral om de levensloop- en toekomstbestendigheid van een wijk. Voor Stadshavens (Rijnhaven), Hoboken, Schiebroek en Vreewijk wordt een plan van aanpak gemaakt dat klaar moet zijn in februari 2010.

Marktinitiatief
Corporaties en marktpartijen inventariseren de kansrijke gebieden en plekken in de stad waar zij zonder extra investeringen vanuit de overheid de ontwikkeling van de stad door kunnen zetten. Ze geven daarbij aan wat zij aan voorwaarden van de Gemeente Rotterdam nodig hebben om zelfstandig de gewenste ontwikkeling te realiseren.

Samenwerking Platform Marktsector Wonen

De gemaakte afspraken zijn een vervolg op eerdere afspraken in het Platform Marktsector. In november 2008 was de jaarlijkse vergadering vooral gericht op het bestrijden van de gevolgen van de kredietcrisis voor het woningbouwprogramma. Toen werden onder meer afspraken gemaakt over de erfpachtconstructie en een campagne om het starters op de woningmarkt makkelijker te maken om te kopen. De nu gemaakte afspraken zijn een vervolg hierop. Doel van gemeente en marktpartijen blijft het aanbieden van voldoende en aantrekkelijk woonaanbod en het realiseren van een aantrekkelijke stad om in te wonen.



Gemeente Rotterdam