Gemeente Nijmegen

10 november 2009 091110R

Nijmegenaren houden van hun stad

Bijna alle Nijmegenaren vinden Nijmegen een prettige stad om in te wonen. Een overgrote meerderheid van 84% is ook gehecht aan de stad. Nijmegenaren waarderen hun directe woonomgeving met een 7,5, het hoogste rapportcijfer sinds 1998. Geen enkel stadsdeel krijgt op dit moment een waardering van minder dan zeven. Met een ruime meerderheid van de Nijmegenaren gaat het goed wat betreft gezondheid (80%), welbevinden (85%) en zelfredzaamheid (95%). In de beleving van Nijmegenaren is de stad veiliger en minder crimineel dan twee jaar geleden. In 2003 vond nog 34% dat de gemeente met voorrang onveiligheid en criminaliteit moest aanpakken, nu in 2009 is dit gedaald naar 12%. Toch blijft dit nummer drie op de lijst van pijnpunten van inwoners. De verkeersproblematiek en parkeerproblemen staan respectievelijk eerste (35%) en tweede (16%). De economische crisis laat zijn sporen ook in Nijmegen na. De werkloosheid is aan het stijgen, maar het beeld ten opzichte van de landelijke cijfers is nog grillig. De verkoop van nieuwe en bestaande woningen is duidelijk teruggelopen. Dit is een greep uit de Stads- en Wijkmonitor 2009.

De Stads- en Wijkmonitor laat zien dat het in diverse opzichten goed gaat met Nijmegen en dat Nijmegenaren dit ook zo beoordelen. De rapportcijfers die bewoners geven voor de verschillende Nijmeegse stadsdelen liggen dichter bij elkaar dan in het verleden. Van de achttien Nijmeegse aandachtsgebieden zijn er zeven in bredere zin op vooruit gegaan: Willemskwartier, Wolfskuil, Biezen, Hatert, Zellersacker, Heseveld, Benedenstad. In de overige aandachtsgebieden (Stadscentrum, Kolpingbuurt, Neerbosch-Oost, Leuvensbroek, Voorstenkamp, Zwanenveld, Meijhorst, Tolhuis, Malvert, Aldenhof, Gildekamp) is de situatie meer stabiel gebleven. In alle gevallen geldt dat er op onderdelen plussen en minnen zijn op te tekenen en dat deze gebieden aandacht blijven vragen. De sportdeelname is gestegen, met name onder jongeren uit aandachtsgebieden en ouderen. Ook de tevredenheid over en het gebruik van sport- en speelplekken in de buurt is toegenomen. En meer Nijmegenaren zijn vrijwilligerswerk gaan doen.

De economische situatie in Nijmegen was vóór de crisis gezond. Niet alleen de werkgelegenheid nam toe naar bijna 100.000 banen, ook steeg het rapportcijfer van ondernemers voor de algehele kwaliteiten van Nijmegen als vestigingsplaats van 6,1 naar 6,3. Nu neemt de werkloosheid in Nijmegen toe, maar de stijging is niet constant en de ene maand hoger dan de andere. De economische crisis heeft ook gevolgen voor de Nijmeegse woningmarkt, net als elders in het land. Vanaf het derde kwartaal 2008 is de verkoop van nieuwe woningen ingezakt. De eerste helft van dit jaar zijn ongeveer een derde minder bestaande woningen verkocht. De kansen op een huurwoning voor woningzoekenden bevindt zich op het laagste punt in tien jaar. Vooral voor starters is het vinden van een huurwoning een probleem.

Nijmegenaren vinden dat de verkeers- en parkeerproblemen de hoogste prioriteit moeten krijgen. Het tekort aan parkeerplaatsen, parkeeroverlast en hoge parkeertarieven ervaren veel Nijmegenaren als een probleem, vooral in het centrum. Inwoners en ondernemers geven een 6- voor de bereikbaarheid van de stad per auto. De bereikbaarheid per auto binnen de stad scoort al niet veel hoger (5,9). Wel duiden gegevens uit 'Atlas voor gemeenten' erop dat de bereikbaarheid met de auto in Nijmegen gemiddeld is ten opzichte van vergelijkbare steden als Breda, Den Bosch, Haarlem, Leiden, Arnhem en Apeldoorn Nijmegen krijgt voor de bereikbaarheid van de stad en vervoer binnen de stad per fiets, trein en bus wel ruime voldoendes (tussen de 7 en 8).

Nijmegenaren vinden dat de openbare ruimte er schoner op is geworden. Tien procent vindt dat de gemeente met voorrang iets moet ondernemen tegen overlast door rommel, hondenpoep en verloedering in de stad. Dichter bij huis vindt twintig procent dat dit met voorrang aangepakt moet worden. Als buurtprobleem scoort dit hoger dan verkeers- en parkeerproblemen. Zowel op het niveau van de stad als van de buurt stijgt de vraag naar een aanpak van de overlast door hangjongeren en het tekort aan jongerenvoorzieningen.

De overwegend goede resultaten in de Stads- en Wijkmonitor 2009 vinden niet zondermeer hun weerslag in het vertrouwen dat Nijmegenaren in de bestuurders zeggen te hebben. Meer mensen hebben een neutrale houding. Nijmegenaren geven het college een 6,6 als waarderingscijfer. Burgemeester en wethouders erkennen de zorgpunten die uit de Stads- en Wijkmonitor naar voren komen. Maar ze zijn ook tevreden over de positieve resultaten die zijn bereikt op speerpunten uit hun coalitieakkoord, zoals de ongedeelde stad en schone, hele en veilige wijken.

De Stads- en Wijkmonitor 2009 is te vinden op www.nijmegen.nl. Dit is het vierde tweejaarlijkse onderzoek van de gemeente sinds 2003 over hoe het er met de stad en de wijken voorstaat.