Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

ICT~Office lanceert ICT~Kwartaalmonitor

Woerden, 10 november 2009

Vandaag lanceert ICT~Office de ICT~Kwartaalmonitor, een nieuwe, driemaandelijkse update van de marktontwikkelingen in de ICT-branche in Nederland. Per kwartaal spreekt een panel van voornamelijk Chief Financial Officers uit ongeveer 100 lidbedrijven zich uit over de marktontwikkelingen in de ICT-branche en een actueel thema. Zo staat in deze ICT~Kwartaalmonitor het innovatiebeleid in Nederland centraal. Met de ICT~Kwartaalmonitor wordt de beweging van de ICT-markt beter zichtbaar.

ICT~Kwartaalmonitor - derde kwartaal 2009
De eerste ICT~Kwartaalmonitor blikt terug op het derde kwartaal 2009 en kijkt vooruit naar het vierde kwartaal 2009. Speciale aandacht is er voor het thema innovatiebeleid. Uit deze ICT~Kwartaalmonitor blijkt dat er een verbetering zichtbaar is van het vertrouwen van de ICT-branche in het economisch klimaat. ICT-bedrijven zijn in het derde kwartaal 2009 echter nog niet door het dal van de recessie. De omzet in de ICT-branche neemt in het derde kwartaal 2009 matig af ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hoewel de werkgelegenheid nog wel daalt in vergelijking met vorig jaar, neemt de werkgelegenheid in de ICT-branche niet verder af vergeleken met het tweede kwartaal 2009.

De Nederlandse ICT-branche draagt sterk bij aan de Nederlandse R&D-uitgaven. In de ICT~Kwartaalmonitor wordt duidelijk dat de bekendheid van het innovatiebeleid van de overheid goed is onder ICT-bedrijven, maar dat het gebruik van de regelingen achterblijft. De regelingen rond de Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk (WBSO) worden wel veel gebruikt. Extra stimulering van de innovatie is nodig om de bekendheid met innovatieregelingen om te buigen naar toepassing ervan.

Download hier de ICT~Kwartaalmonitor

Over de ICT~Kwartaalmonitor
De meting en analyse voor de ICT~Kwartaalmonitor wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Heliview Research. Een ondervraging van het panel vormt de belangrijkste basis van de analyse. In de driemaandelijkse vragenlijst wordt verzocht de eigen bedrijfsontwikkeling op de indicatoren omzet, winst en werkgelegenheid uit te drukken op een schaal van zeer sterke afname (-4) tot zeer sterke toename (+4) voor het afgeronde en lopende kwartaal ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het jaar daarvoor. Ook worden de inzichten gegeven in de verwachte ontwikkelingen van de vraag naar ICT-producten en -diensten in Nederland. De ICT~Kwartaalmonitor drukt op basis hiervan vervolgens het economische klimaat uit, de perceptie van de economische situatie in de ICT-branche in Nederland.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (