Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Delft Kunststad van jaar 2010

Van de tien voor de eretitel genomineerde gemeenten, is Delft winnaar geworden. Op de tweede plaats is Amersfoort geëindigd en op de derde plaats ex aequo Haarlem en Vlissingen. Dat is vandaag, 10 november, in Haarlem, Kunststad van het jaar 2009, bekend gemaakt.

Daarmee lieten deze vier gemeenten de andere zes voor de eretitel genomineerde gemeenten achter zich: Bergen NH, Dinkelland, Gilze en Rijen, Gorinchem, Utrecht en Wijk bij Duurstede.

Bijzondere vermeldingen gaan naar de genomineerde gemeenten Gilze en Rijen en Gorinchem. De eerste gemeente voor de eerste kunstmanifestatie in Gilze waaraan door alle beroepskunstenaars uit Gilze en Rijen wordt meegedaan. En de gemeente Gorinchem voor de grootschalige deelname aan de Kunstweek van galerieën, de kunstuitleen, het gemeentelijke museum en andere instellingen binnen de gemeente waar beeldende kunst getoond wordt.

Ook in de laatste ronde van de verkiezing zijn de gemeenten met name beoordeeld op de mate waarin zij het naar buiten treden met beeldende kunst initiëren en/of stimuleren. De voor de tweede verkiezingsronde gestelde criteria stonden bij de beoordeling centraal.

De jury is van mening dat Delft met een culturele 'supermarkt benadering', een niet elitaire, down to earth houding ten opzichte van kunst aanneemt. Met hun Delfts blauwe slooppanden project heeft de gemeente een voor Nederland unieke aanpak, slim uitgewerkt, waarbij behoud van traditie op hedendaagse wijze in beeld is.

Delft zet heel breed en divers in voor wat betreft activiteiten op het terrein van beeldende kunst. Daarbij is het prijzenswaardig dat inzicht wordt gegeven in de begroting, als binaire indicator van het belang dat de gemeente aan kunst en cultuur toekent. De jury heeft waardering voor deze open- en duidelijkheid.

De verkiezing 'Kunststad van het Jaar' wil Nederlandse gemeenten stimuleren beeldende kunst onder de aandacht te brengen. De gemeente die relatief het meest doet om de belangstelling voor beeldende kunst te vergroten, krijgt de eretitel. Het is niet in absolute zin van belang, wat en hoeveel met betrekking de beleving van beeldende kunst door de gemeente wordt geïnitieerd of gestimuleerd, anders zou immers per definitie een grote gemeente de prijs in de wacht slepen. De deelnemende gemeenten worden vooral beoordeeld op het zichtbaar maken van het beleid en de nieuwe activiteiten op het terrein van beeldende kunst.

De verkiezing kent twee verkiezingsrondes. In de eerste ronde vindt toetsing plaats aan strikt gestelde criteria en de daarbij geformuleerde normen. De tien gemeenten die in deze ronde het hoogst scoren, kwalificeren zich voor de tweede en laatste ronde waarbij een jury de kwalificaties beoordeelt. De titel 'Kunststad van het Jaar' wordt toegekend aan de gemeente die de beleving van beeldende kunst binnen en buiten de gemeente het meest bezielt.


---