Gemeente Utrecht

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
120 Vragen van mevrouw drs. S.A. Willemsen
(ingekomen 10 november 2009)

Op maandag 29 juli 2009 was er een hoorzitting over de ingediende bezwaren tegen het verlenen van een vergunning voor vestiging van een coffeeshop aan de Croeselaan. Bewoners hadden een lange lijst met bezwaren. Eind augustus is de definitieve vergunning verleend. De bezwaarschriften van bewoners zijn volledig afgewezen.

De Utrechtse wijkenmonitor 2009 bevestigt wat de inwoners van de Dichterswijk allang weten: in de Dichterswijk is de ervaren jongerenoverlast het laatste jaar weer duidelijk toegenomen. En ook het "gevoel van onveiligheid" is toegenomen. Politiecijfers bevestigen deze ontwikkeling: er wordt een duidelijke toename van jongerenoverlast, vandalisme en geweldsdelicten (vooral bedreiging, mishandeling en roof) geconstateerd in de Dichterswijk.

In 2008 werden in Utrecht 430 gevallen van geregistreerde drugshandel waargenomen. De Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad (gebaseerd op openbare politiecijfers) laat voor Dichterswijk en de aanliggende gebieden Jaarbeurs en Van Bijnkershoeklaan in 2008 een totaal van 97 gevallen van geregistreerde drugshandel zien. Bijna een kwart van de totale drugshandel speelt zich in en om de Dichterswijk af.

Het gemeentelijk softdrugsbeleid en de inzet m.b.t. de openbare orde en veiligheid, zoals in deze situatie toegepast, leidt bij Stadspartij Leefbaar Utrecht tot de volgende vragen:


1. Vindt u dat deze coffeeshop een wijkvoorziening is, of is het een "grote" coffeeshop die ook klandizie uit de regio aan zal trekken? Waarop baseert en hoe onderbouwt u deze inschatting?
2. En indien deze coffeeshop een regiofunctie heeft waarom staat u deze verkeersaantrekkende coffeeshop dan toe op deze locatie in een dichtbevolkte woonwijk?
3. Is er een inschatting gemaakt van het aantal klanten per dag? Zo ja, hoe hoog is deze inschatting? Zo nee, waarom is er geen inschatting gemaakt?
4. Is er controle op de aanvoer en hoogte van de handelsvoorraden? En hoe vaak vindt zo'n controle dan plaats?
5. Zijn politie en openbaar ministerie gevraagd om aandacht te besteden aan de strafrechtelijke handhaving van de gedoogcriteria t.a.v. de handelsvoorraad? Zo nee, waarom niet?
6. Krijgt de Dichterswijk prioriteit in het kader van de openbare orde en veiligheid, gezien het aantal geconstateerde drugsdelicten en het toegenomen onveiligheidsgevoel onder de bewoners? Indien nee, hoe denkt u dan de groeiende onrust in deze omgeving te kunnen beheersen?
7. Waarom is een uitbreidingsvergunning voor het fitnesscentrum naast deze locatie afgewezen, met als argument dat hier alleen kleinschalige voorzieningen mogen komen, passend bij de wijk, terwijl de nieuwe coffeeshop een totale oppervlakte van rond de 200 m2 betreft. Toch ook niet echt een kleinschalige locatie lijkt ons?

---- --