Socialistische Partij

SP Amsterdam

Geen zakkenvullers bij gemeente, iedereen onder Balkenendenorm

10-11-2009 * De SP vindt dat mensen die voor de gemeente werken in geen geval meer moeten verdienen dan de Balkenendenorm van 181.000 euro. Dinsdag bleek dat de gemeente de voor ambtenaren verplichte Balkenendenorm omzeilt door externe krachten in te huren voor hogere bedragen. SP-raadslid Laurens Ivens wil weten om hoe veel personen het gaat, op welke functies zij zitten en wat zij precies verdienen. Hij heeft een spoeddebat aangevraagd over de kwestie.
Laurens Ivens
Duidelijk is dat in ieder geval bij het Afvalenergiebedrijf en het projectbureau Noord-Zuidlijn mensen zijn ingehuurd voor meer dan 181.000 euro per jaar. Ivens vindt dat opmerkelijk. "Duurder blijkt ook in dit geval niet per se beter. Bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn wordt fout op fout gestapeld, wat de Amsterdammers miljarden kost en het functioneren van het afvalenergiebedrijf is ook al sinds dag 1 een hoofdpijndossier. Hoge salarissen zijn dus geen garantie voor kwaliteit."

Gemeentesecretaris Henk de Jong zegt dat hij geen goede mensen kan vinden als er niet meer betaald wordt dan de Balkenendenorm. Aangezien ambtenaren niet meer mogen verdienen dan de premier, lost de gemeente dit probleem op door mensen extern in te huren. Ivens: "Onzin, ik ken genoeg mensen met heel veel kwaliteiten die heel hard zouden werken voor het salaris van de premier, of voor minder."