Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1 Subsidie voor De Tussenvoorziening
Het college heeft vandaag ¤ 87.000 uit het woonfonds beschikbaar gesteld aan stichting De Tussenvoorziening. De bijdrage is bedoeld voor een project om slachtoffers van vrouwenhandel en vrouwen die uit de prostitutie willen te helpen.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 83


2 Besteding gelden aanpassing bestaande wegen in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn De bouw van Leidsche Rijn maakt aanpassingen nodig van al bestaande wegen in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn. In de begroting 2009 is hiervoor een bedrag van 1 miljoen euro bestemd. Het college heeft besloten om in overleg met beide wijken dit bedrag gelijkelijk te verdelen aan de volgende projecten:
* In Leidsche Rijn is voor zowel aanpassing van de weg 'T Zand en als voor de Utrechtseweg 250.000 euro beschikbaar.
*¢ In de wijk Vleuten-De Meern gaat 125.000 euro naar de herinrichting van de Liesgrassingel en is 250.000 euro bestemd voor de ontbrekende fietsverbinding Zandweg-Molenstein. Daarnaast gaat 100.000 euro naar snelheidsbeperkende maatregelen in Vleuten.

Het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budget is niet voldoende om alle gesignaleerde knelpunten in beide wijken aan te pakken. Om die op te lossen wordt nog gezocht naar subsidies.

Meer informatie: Gerard Derksen, 030 - 286 11 68


3 Zorgvuldig omgaan met archeologisch erfgoed
Vandaag heeft het college de Verordening op de Archeologische Monumentenzorg met daarbij behorende waardenkaart en beleid vastgesteld. Hierin wordt vastgelegd dat bij bouwplannen zorgvuldig wordt omgegaan met het archeologisch erfgoed. Als er sprake is van aanwezige archeologische sporen, moet daar al aan het begin van de planontwikkeling rekening mee worden gehouden. Op de archeologische waardenkaart staan gebieden waar archeologie bekend is of verwacht wordt. Als de aanwezige archeologie niet behouden kan worden, moet het worden opgegraven. De initiatiefnemer van het bouwplan moet dit onderzoek op eigen kosten uit laten voeren. In de verordening is dit vastgelegd door middel van een vergunningentraject.

Al sinds 1972 wordt in Utrecht systematisch archeologisch en bouwhistorisch onderzoek gedaan. Over de eerste elf, twaalf eeuwen kan eigenlijk alleen de archeologie iets vertellen over de geschiedenis van de stad. Utrecht wil de geschiedenis een plek geven in het stedelijk beleid. Sinds 1972 is er veel veranderd in de wetgeving rond het archeologisch erfgoed. Op 1 september 2007 zijn de uitgangspunten van het Verdrag van Malta wettelijk verankerd in de Monumentenwet 1988. Wat tot die tijd in een aantal historische steden op eigen initiatief werd uitgevoerd, is sindsdien wettelijk geregeld.

De gemeente Utrecht hecht veel belang aan het voor het publiek zichtbaar en beleefbaar maken van de stadsgeschiedenis. Daarvoor worden bijvoorbeeld op het Vredenburg weer delen van het kasteel zichtbaar gemaakt. Verder wordt ook de Romeinse weg op verschillende plekken in de stad beleefbaar. Met publicaties, folders en educatieve programma's wordt de geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk.

Meer informatie: Natalja Talitsch, 030 -286 10 15


4 Nieuw bestemmingsplan Binnenstad
Het college heeft het bestemmingsplan Binnenstad ter vaststelling aan de gemeenteraad gestuurd. Het gaat hier om het gebied dat aan de noordoost- en zuidzijde grofweg begrensd wordt door de singels en aan de westzijde door het spoor en het plangebied van het Stationsgebied. In het proces om tot nieuwe bestemmingsplannen te komen (opdracht van de gemeenteraad), heeft het ontwerpbestemmingsplan in de afgelopen periode ter inzage gelegen. In deze periode zijn 62 zienswijzen binnengekomen. Deze zienswijzen hebben geleid tot een aantal aanpassingen van het bestemmingsplan.

Als de gemeenteraad het plan vaststelt, wordt het opnieuw ter inzage gelegd. Gedurende deze periode kan iedereen die een zienswijze heeft ingediend beroep instellen bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook kan een ieder tegen het deel van het plan dat gewijzigd is vastgesteld beroep instellen.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 83


5 Plannen uitbreiding IKEA vastgesteld
Het college maakt het voor IKEA mogelijk om de bestaande vestiging op de woonboulevard uit te breiden. Dit staat in het stedenbouwkundige plan dat vandaag na inspraak is vastgesteld. De volgende stap is dat de gemeente een nieuw bestemmingsplan maakt.

Voor meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 286 11 48


6 Utrecht subsidieert kennis en innovatieprojecten De gemeente Utrecht ondersteunt acht kennis- en innovatieprojecten op het gebied van duurzaamheid, het medisch cluster, dienstverlening, gaming, toerisme en snelle groeiers. Dat heeft het college van B&W besloten. Zij doet dit onder andere met het Ministerie van Economische Zaken en de provincie Utrecht om de Utrechtse kenniseconomie te stimuleren. In totaal subsidieert de gemeente Utrecht deze projecten voor ca. 1,8 miljoen euro. Utrecht heeft als stad van kennis en cultuur veel hoogwaardige- en vakkennis in huis. Maar deze kennis wordt nog niet altijd optimaal benut. Met deze extra investeringen wil de gemeente inzetten op het beter benutten van de bestaande kennis. De investering maakt deel uit van het investeringsprogramma Pieken in de Delta.

Een van de acht projecten is het project Dutch Green Technology. Hierin worden samenwerkingsverbanden opgezet tussen bedrijven en kennisinstellingen om nieuwe duurzame en/of energiebesparende producten of processen te ontwikkelen. Door middel van een creatieve proeftuin kunnen deze producten in een meer realistische omgeving worden getest. Het project Level Up is een ander voorbeeld van samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijfsleven. De gaming en nieuwe mediasector is één van de weinige sectoren waarin de vraag naar gekwalificeerde werknemers nog hoog is, terwijl het aanbod hiervan beperkt is. Het project Level Up stimuleert en ondersteunt studenten naar een baan in de gamesector.