Gemeente Delft

Delft 'Kunststad van het jaar 2010'

Delft mag zich in 2010 een jaar lang 'Kunststad van het jaar' noemen. De titel wordt toegekend aan de gemeente die de beleving van beeldende kunst binnen en buiten de gemeente het meest bezielt.

Dat werd zojuist bekend gemaakt in Haarlem, Kunststad van het jaar 2008/2009.

Wethouder Lian Merkx (Kunst en Cultuur): "We zijn erg trots op deze eretitel. Kunst in de openbare ruimte vinden we belangrijk in Delft. Al deze kunstwerken vertellen immers iets over Delft en haar geschiedenis. Inmiddels hebben we circa 85 beeldende-kunstwerken in de openbare ruimte in Delft. Dit jaar hebben we vier nieuwe kunstwerken opgeleverd waaronder een beeldengroep en een lichtkunstwerk. En eind dit jaar zullen we vier keramische omhulsels voor lantaarnpalen plaatsen, beschilderd door de meesterschilder van de Koninklijke Porceleyne Fles en een Chinees kunstenaar. Om voor goede werkruimtes voor kunstenaars te zorgen, gaan we de komende tijd onderzoeken of we ons atelierbeleid zo kunnen aanpassen dat we vraag en aanbod nog beter op elkaar af kunnen stemmen. En natuurlijk is beeldende kunst ook een belangrijk onderdeel tijdens ons Delft Cultuurjaar 2009".

In totaal hebben twintig gemeenten meegedaan aan de verkiezing. De selectie vond plaats op basis van de antwoorden die zijn gegeven op de vragen die in de gemeenten zijn voorgelegd.

De verkiezing wil Nederlandse gemeenten stimuleren beeldende kunst onder de aandacht te brengen. De gemeente die relatief het meest doet om de belangstelling voor beeldende kunst te vergroten, krijgt de eretitel. Het is niet in absolute zin van belang, wat en hoeveel met betrekking tot de beleving van beeldende kunst door de gemeente wordt geïnitieerd of gestimuleerd, anders zou immers per definitie een grote gemeente de prijs in de wacht slepen. De deelnemende gemeenten worden vooral beoordeeld op het zichtbaar maken van het beleid en de nieuwe activiteiten op het terrein van beeldende kunst.

Deze week is het van 7 tot en met 15 november Kunstweek met als thema: 'Kunst naar Hartelust' in Delft." Het volledige Kunstweek programma is te zien op www.delft.nl en www.delftcultuurjaar.nl.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft