Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 november 2009

Vragen van de leden Leerdam en Bouwmeester (beiden PvdA) aan de minister van Economische Zaken, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over de realisering van een Jellinek kliniek op Curaçao


1. Kent u het bericht 'Jellinek zal veel toeristen trekken'? {1}


2. Herinnert u zich de vraag van het lid Bouwmeester (ingezonden 17 september 2008) over of de luxe vorm van verslavingszorg ten koste gaat van de basisverslavingszorg?


3. Waaruit blijkt dat de basisverslavingszorg op de Antillen momenteel op orde is? Wat is de situatie met betrekking tot de vraag naar en het aanbod van behandelplekken? Heeft de basisverslavingszorg voldoende personeel? Zo nee, waar zijn er tekorten en welke actie wordt hierop ondernomen?


4. Deelt u de mening dat, als er financiële middelen door Nederland beschikbaar gesteld worden voor de verslavingszorg op de Nederlandse Antillen, het verbeteren van de basiszorg voor lokale verslaafden op de Nederlandse Antillen prioriteit zou moeten krijgen boven de realisering van een luxe afkickkliniek met als doelgroep voornamelijk welgestelde Nederlandse verslaafden?


5. In ogenschouw nemende dat het gebouw waarin de luxe afkickkliniek gevestigd zal worden al volledig betaald wordt door lokale samenwerkingspartners van Jellinek op de Antillen, hoe evalueert u de mogelijkheden om het gehele project te realiseren zonder financiële steun uit het Programma Samenwerking Nederlandse Antillen?


6. Ziet u mogelijkheden om met de financiële middelen uit het Programma Samenwerking Nederlandse Antillen die nu bestemd zijn voor de luxe afkickkliniek in kwestie een project te realiseren, eventueel in samenwerking met Jellinek, wat zowel ten goede komt aan het bevorderen van werkgelegenheid en het overdragen van kennis en expertise op de Nederlandse Antillen als aan het verbeteren van de basiszorg voor lokale verslaafden? Zo ja, bent u bereid om zich voor een dergelijke oplossing in te zetten?

{1} Het Parool, 9 november 2009