Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 10 november 2009

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris


1. Opening en mededelingen
De besluitenlijst van de vergadering van 3 november 2009 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

09.17287 Vervroegde investering ten behoeve van PCC Vondelstraat (opgenomen in het VO- Meijer masterplan) in het kader van de economische crisis

Probleemstelling:
Het Petrus Canisius College heeft een verzoek ingediend een groot deel van de geplande investeringen in het kader van de 2e fase VO Masterplan (geraamd in de jaarschijf 2011 in de meerjarenbegroting) in 2010 uit te mogen voeren en bij ons te declareren. Deze investering van 3,6 milj. is een aanvullende maatregel in het kader van de economische crisis.
Op 7 mei 2009 (Rb 72) heeft de raad in het kader van de economische crisis besloten investeringen uit de meerjarenbegroting 2e fase VO masterplan naar voren te halen. Er is kritisch gekeken naar de planning van de uitvoering, de stand van het werk en de daaraan gekoppelde uitgaven. De conclusie is dat ook de renovatie van het PCC aan de Vondelstraat in 2010 ter hand kan worden genomen binnen de bestaande financiële kaders.

Besluit:
Akkoord te gaan met voorgestelde budgetneutrale wijzigingen in de fasering en uitvoering van de investeringen in het kader van het Masterplan Voortgezet Onderwijs.

09.17081 Vragen van het lid van de raad, Matt Delahaij, namens de fractie SP Alkmaar inzake Meijer verhuizing conservatorium

Probleemstelling:
Het lid van de raad, Matt Delahaij, heeft ons bij brief van 14 oktober 2009 vragen gesteld inzake verhuizing conservatorium INHolland van Alkmaar naar Haarlem.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

09.17426 Beeldkwaliteitplan en welstandscriteria Yxie Meijer
Probleemstelling:
Voor de ontwikkeling van het cultuurpodium Yxie is het huidige beeldkwaliteitplan voor de binnenstad en de geldende welstandscriteria niet toereikend. De nota van uitgangspunten voor Doelenveld compleet en het gebouw ontwerp voor Yxie vormen de basis voor het opstellen van zowel het beeldkwaliteitplan als de welstandscriteria. Beide documenten dienen, voordat ze worden vastgesteld door de raad, in concept in de inspraak te worden gebracht.

Besluit:

1. Instemmen met zowel het concept-beeldkwaliteitplan als de concept welstandscriteria

2. De commissie Stedelijke ontwikkeling verzoeken in te stemmen met beide concept documenten

3. De commissie verzoeken zowel het beeldkwaliteitplan als de welstandscriteria vrij te geven voor inspraak

09.17444 Kaderstellende nota "Doelenveld Compleet' Meijer
Probleemstelling:
Voor de realisering van het cultuurpodium Yxie zal bebouwing op het Doelenveld mogelijk gemaakt gaan worden.
Om dit mogelijk te maken is een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk. Aangezien de realisering van Yxie niet losgezien kan worden van de omgeving zal de begrenzing van het plangebied tevens de ­ rond het Doelenveld ­ liggende bebouwing omvatten. Dit komt overeen met de Nota van Uitgangspunten (sept 2008) welke middels een apart voorstel op 13 november jl. aan de raad ter vaststelling is aangeboden.

Besluit:
In te stemmen met de bijgevoegde kaderstellende nota en deze ter kennisname voor te leggen aan de commissie Stedelijke ontwikkeling en beheer en Samenlevingszaken

2

09.16997 Exploitatieovereenkomst "lokatie Bot" in Overstad Binnendijk
Probleemstelling:
Met de eigenaar van deze locatie is overeenstemming bereikt over de exploitatieovereenkomst. In bijgaande exploitatie-overeenkomst zijn de afspraken vastgelegd met betrekking tot deze ontwikkeling. Het verkavelingsplan dat door de exploitant is gemaakt en dat als bijlage 2 bij de overeenkomst is gevoegd is nog voorlopig en zal nader worden uitgewerkt in overleg met de gemeente. Het gaat daarbij om nadere detaillering waaronder de rioolaansluiting, de exacte ontsluiting van de kavel, de plaats waar huisvuilcontainers kunnen worden geplaatst enz. Het bouwprogramma kan hierdoor nog wijzigen. Om de bouw mogelijk te maken moet er een nieuw bestemmingsplan worden gemaakt. Ook als gevolg van de bestemmingsplanprocedure kunnen nog aanpassingen aan het plan noodzakelijk blijken.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgaande overeenkomst
2. Wethouder Binnendijk te machtigen om de overeenkomst te ondertekenen.

09.16185 Kapvergunning voor 30 bomen in het Victoriepark Binnendijk
Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders

Besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 30 bomen (8 den ø 30-40 cm, 1 eik ø 40cm, 1 es ø 30 cm, 6 esdoorn ø 45-55, 1hulst ø 20 cm,
1kronkelwilg ø 2x 25 cm, 3 lijsterbes ø 25-30cm, 1 plataan ø 40cm, 1 pluimiep ø 50 cm, 2 populier ø 110cm, 1rode esdoorn ø 30 cm, 2 sierkers ø 2x 25 cm en 2 spar ø 40 cm), die staan in het Victoriepark.

09.16103 Kapvergunning voor 1 lijsterbes ø 20 cm voor de Wildemanstraat 6 en 1 lijsterbes ø Binnendijk 20 cm op de parkeerplaats aan het Kwerenpad

Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen van 1 lijsterbes ø 20 cm voor de Wildemanstraat 6 en 1 lijsterbes ø 20 cm op de parkeerplaats aan het Kwerenpad.


3

09.16104 Kapvergunning voor 1 wilg ø 80 cm en 6 populieren ø 60-80 cm en het kandelaberen Binnendijk van 6 populieren ø 60-80 cm

Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen van 1 wilg ø 80 cm voor en 6 populieren ø 60-80 cm en kandelaberen van 6 populieren 60-70 cm.

09.16101 Kapvergunning voor 91 bomen op diverse locaties (Kapprogramma Wijkbeheer) Binnendijk
Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 91 bomen op diverse locaties (kapprogramma wijkbeheer).

09.16764 Toepassing artikel 19, lid 2 WRO voor de herinrichting van de Koelmalaan (van Binnendijk kruising Jan Brugmankade/Camphuysenkade/Koelmalaan tot rotonde bij hoek Bestevaerstraat/Koelmalaan)

Probleemstelling:
De Koelmalaan dient te worden geherstructureerd, omdat de asfaltverharding is versleten. Hiervoor is geld gereserveerd door de afdeling Wijkbeheer. De herinrichting is in strijd met de ter plaatse geldende bestemmingsplannen "Uitbreidingsplan in onderdelen Overdie en Achtermeer II", "Uitbreidingsplan in onderdelen Overdie en Achtermeer IIII" en "Koning Nobelplantsoen", omdat de gronden ter plaatse bestemd zijn als "openbaar groen" en "groenvoorziening" waarbinnen een dergelijke herstructurering (verbreden/veranderen weg) niet is toegestaan. Medewerking is mogelijk door het voeren van een vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het verzoek is voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing.

Besluit:
Over te gaan tot het volgen van een procedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 WRO voor de herinrichting van de Koelmalaan (van kruising Jan Brugmankade/ Camphuysenkade/Koelmalaan tot rotonde bij hoek Bestevaerstraat/Koelmalaan).


4

09.16767 Toepassing artikel 19, lid 2 WRO voor het oprichten van twee woningen (vervanging Binnendijk van bestaande garagebox) aan de Prins Hendrikstraat 15a.

Probleemstelling:
Het perceel valt in het bestemmingsplan "Achtermeer 1998" en heeft de bestemming "garagebox/berging". Het bouwplan is hiermee in strijd. Medewerking is mogelijk door het voeren van de benodigde vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het bouwplan is voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing en zowel stedenbouwkundig als welstandelijk akkoord bevonden. In eerste instantie is een zienswijze ingediend door de buren en is het bouwplan gedeeltelijk aangepast, zodat de privaatrechtelijke belemmering is opgeheven. De overige punten in de zienswijze zijn niet ingetrokken. Echter, deze zijn niet van dien aard, dat geen medewerking kan worden verleend aan het bouwplan.

Besluit:
Over te gaan tot het volgen van een procedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 WRO voor het oprichten van twee woningen (vervanging van bestaande garagebox) aan de Prins Hendrikstraat 15a.

09.17530 Aanwijzingsbesluiten locaties ondergrondse afvalcontainers Spilstraat Binnendijk
Probleemstelling:
Met ingang van 16 september zijn conform uw besluit van 8 september 2009 de ontwerpbesluiten voor de ondergrondse containers voor restafvalinzameling met toepassing van hst. 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht ter inzage gelegd voor zienswijzen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Thans kunnen de aanwijsbesluiten worden vastgelegd.

Besluit:

1. Tot vaststelling van de locaties ondergrondse inzamelvoorzieningen, conform de bijgevoegde aanwijsbesluiten op grond van artikel 9, tweede lid, van de afvalstoffenverordening gemeente Alkmaar 2004. (afvalstoffenverordening) met de daarbij behorende locatietekening.

2. De aanwijsbesluiten zoals bedoeld onder 1. bekend te maken in de rubriek Officiële Mededelingen van het Alkmaar Nieuwsblad

3. Gelet op de afdeling 10:1.1 van de Algemene wet bestuursrecht aan het hoofd van het stadsbedrijf; Stadswerk ondertekeningmandaat te verlenen ten behoeve van de besluiten genoemd onder punt 3.

4. De aanwijsbesluiten zoals genoemd onder 1 ter kennisneming te sturen aan de commissie SOB.

09.17296 Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen (WGA) Van Veen
Probleemstelling:
Samenwerking van de 26 Noord-Holland Noord gemeenten met het Art.1 Bureau wordt vastgelegd in een convenant met afspraken over (meerjaren)werkplanning, financiën en de rekening en verantwoording daarover.


5

Besluit:

1. De gemeente Alkmaar sluit met 25 andere Noord-Holland Noord gemeenten een convenant met het Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord overeenkomstig bijgevoegd ontwerp.

2. Het onder 1. genoemde convenant ter kennis te brengen van de Commissie Samenlevingszaken.

3. De raad bijgaand voorstel te doen tot vaststelling van de Verordening Inrichting Antidiscriminatievoorziening gemeente Alkmaar, nadat de cie. SLZ daarover heeft geadviseerd.
Burgemeester besluit:

4. Tot het machtigen van wethouder W.A.J. van Veen om het onder 1. genoemde convenant op 26 november 2009 namens de gemeente Alkmaar te tekenen.

09.17329 Reactie op motie van de raad d.d. 29 juni 2009 betreffende uitbreiding openingstijden Van Veen De Inloop

Probleemstelling:
In de raadsvergadering van 29 juni 2009 is een motie aangenomen die het verzoek in zich bergt om, bij wijze van proef, voor de periode van één jaar Brijder Verslavingszorg in staat te stellen De Inloop (in Brijdertermen: het aanloopcentrum) ook in het weekend te kunnen openstellen.

Besluit:

1. In te stemmen met de reactie op de motie
2. De raad middels bijgaande brief daarvan op de hoogte te stellen.

09.17342 Openbaar Vervoer in het Hoefplan
Alsemgeest
Probleemstelling:
In de raadsvergadering van 11 juni is bij agendapunt "optimalisatie openbaar vervoer" een amendement aangenomen. Bij punt 1a heeft de Raad het college opdracht gegeven om met een voorstel te komen voor optimaal openbaar vervoer in de Hoef. Daarbij is nadrukkelijk gesteld dat een plan van bewoners, de buurtvereniging en basisschool de Driemaster als variant dient te worden meegenomen.

Besluit:
Bijgaande raadsbijlage ter besluitvorming voor te leggen aan de Raad.

09.17343 Motie verbetering bereikbaarheid Centrumgebied Alsemgeest
Probleemstelling:
Op 8 januari 2009 nam de raad een motie aan "Verbetering bereikbaarheid Centrumgebied" (bijgevoegd). Met bijgaand voorstel wordt uitvoering gegeven aan de motie.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgaande brief aan de raad.
2. de parkeerbeheerders uit te nodigen tot een halfjaarlijks parkeeroverleg met de gemeente

6

09.17187 Alkmaar Kennisstad
Van Dam
Probleemstelling:
Alkmaar tot aantrekkelijker stad te maken voor studenten en kenniswerkers om te leren, wonen, uit te gaan, passend binnen het gewenste economisch profiel van de regio.

Besluit:

1. In te stemmen met het rapport "Alkmaar Kennisstad. Keuzes maken en kansen pakken" met de daarin verwoorde ontwikkelingsstrategieën en aanbevelingen.

2. In te stemmen met het convenant waarin de samenwerking aan Alkmaar Kennisstad tussen Medisch Centrum Alkmaar, Hogeschool Inholland, Woningcorporatie Woonwaard, Kamer van Koophandel Noordwest-Holland en de gemeente Alkmaar wordt bekrachtigd.

3. Te bepalen dat de uitvoering van Alkmaar Kennisstad wordt opgepakt binnen de huidige beschikbare (financiële en personele) middelen
4. Een bijeenkomst te organiseren met de trekkers van de ontwikkelingsstrategieën met als doel om samen met deze trekkers de programmaorganisatie voor Alkmaar Kennisstad verder vorm te geven.


09.16983 Vragen van de fractie Leefbaar Alkmaar inzake winkelcentrum De Mare Van Dam
Probleemstelling:
De fractie van Leefbaar Alkmaar heeft ons bij brief van 5 oktober 2009 vragen gesteld inzake winkelcentrum De Mare.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.


09.17201 Conceptnota Hotels en Bed & Breakfasts in Alkmaar 2010-2015 Van Dam
Probleemstelling:
Het college van Burgemeester & Wethouders heeft in 2005 het hotelbeleid vastgesteld tot 2010. Nu vindt actualisatie van het hotelbeleid plaats vanwege marktontwikkelingen en om op te nemen in de te actualiseren bestemmingsplannen. Inzet hierbij is het verantwoord laten realiseren van hotels en bed & breakfasts. De conceptnota Hotels en Bed & Breakfasts in Alkmaar 2010-2015 is verstuurd aan Ondernemend Alkmaar, de Kamer van Koophandel, het Ontwikkelingsbedrijf Noord- Holland-Noord, Koninklijke Horeca Nederland en Ondernemend Alkmaar en het Toeristisch Platform. De reacties van deze organisaties zijn grotendeels verwerkt. Indien de conceptnota in inspraak gebracht wordt, ontvangen deze organisaties de conceptnota nogmaals. Uiteraard kunnen deze organisaties formeel reageren tijdens de inspraak.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgaande conceptnota Hotels en Bed & Breakfasts in Alkmaar 2010-2015

2. In te stemmen met de start voor de inspraakprocedure voor de conceptnota Hotels en Bed & Breakfasts in Alkmaar 2010-2015.


7


09.17123 Eerste reactie op voorontwerp Rijksinpassingsplan Gasopslag Bergermeer Van Dam
Probleemstelling:
Het voorontwerp Rijksinpassingsplan Gasopslag Bergermeer is ontvangen. Tevens is het rapport van het MIT, betreffende een second opinion m.b.t. bevingengevaar verschenen. In het kader van het bro-overleg wordt onder meer het college van Alkmaar gevraagd om een reactie op de plannen, tevens wordt de gemeenteraad gehoord. De termijn is tot 7 december 2009. In het bestuurlijk overleg met de portefeuillehouders van Bergen, Schermer en Heiloo is afgesproken middels een persmoment alvast een voorschot te nemen op de reactie.

Besluit:

1. Het voorontwerp-rijksinpassingplan Bergermeer gasopslag als onvoldoende te kwalificeren op basis van:
a. De keuze van de puttenlocatie. Deze is in het rijksinpassingplan op de locatie van het voorkeursalternatief Loterijlanden gevallen en niet op het Meest Milieuvriendelijke Alternatief MOB-terrein Bergen. De hierbij gebruikte argumentatie om te kiezen voor de Loterijlanden is niet controleerbaar en ons inziens onjuist.
b. De onzekerheden die blijven bestaan over de kans op, de grootte en de frequentie van bevingen bij de in gebruik name van het veld voor opslag en winning van gas.
c. De onzekerheden over de beperkingen in exploitatiemogelijkheden op de Boekelermeer Zuid die de BEVI-regelgeving met zich meebrengt
d. Het niet meenemen van eerder ingebrachte argumentatie en standpunten in het kader van de MER-procedure, de externe veiligheidsdiscussie en het voorbehoud dat de rekening niet in de regio mag komen.


8


2. Vanuit zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid alle mogelijkheden te benutten om tegen het voorontwerp- rijksinpassingsplan in te gaan
3. Dit standpunt bij het ministerie van Economische zaken uit te dragen tijdens het Bro-overleg


09.17357 Interim-boardletter 2009 Deloitte Van Dam
Probleemstelling:
De accountant Deloitte heeft conform de controle-opdracht de interim-boardletter 2009 uitgebracht.

Besluit:

1. In te stemmen met de aanbevelingen uit de interim-boardletter 2009.
2. De interim-boardletter 2009 aan te bieden aan de audit-commissie.
3. In te stemmen met het besluit van het AMT de aanbevelingen vorm te geven.


09.12753 Toetsingskader inhuur externen
Van Dam
Probleemstelling:
De Rekenkamercommissie heeft in zijn door de raad op 25 september 2006 vastgestelde evaluatierapport over de inschakeling van externen door de gemeente Alkmaar, gewezen op een aantal procedurele belemmeringen bij de inhuur van derden en van adviesdiensten door de gemeente Alkmaar. Advies was o.a. om een toetsingskader op te stellen met als uitgangspunt dat steeds op rechtmatige wijze inhuur van externen plaatsvindt en tevens een afweging wordt gemaakt v.w.b. nut en noodzaak. Gezien de omvang van de uitgaven over 2008 is het interessant om te bekijken of besparingen op de inhuur van derden zijn te realiseren.

Besluit:

1. Akkoord te gaan met bijgevoegd raadsvoorstel inclusief gedragscode met toetsingskader.

2. Akkoord te gaan met de in de toelichting opgenomen aanbevelingen voor verbetering van de informatievoorziening.

3. Een nader voorstel van het AMT tegemoet te zien m.b.t. het omzetten van structureel vrijgehouden formatie in budgetten voor uitzendkrachten.


09.17189 Ondernemersfonds op basis van een nieuw in te stellen reclamebelasting Van Dam
Probleemstelling:
Ondernemend Alkmaar heeft samen met ondernemersverenigingen van de Binnenstad en de bedrijventerreinen Beverkoog en Overdie het initiatief genomen om te komen tot een ondernemersfonds op basis van een nieuw in te stellen reclamebelasting. Uit het fonds zullen activiteiten worden gefinancierd ter versterking van het ondernemingsklimaat (waaronder veiligheid en leefbaarheid), maar ook bijvoorbeeld promotie. Het zijn investeringen die additioneel zijn aan de gemeentelijke inspanningen.
Ondernemend Alkmaar heeft hiertoe ondernemers in de betreffende gebieden geënthousiasmeerd en geconsulteerd over instemming met het fonds en de reclamebelasting. Daarnaast zijn raadsleden door OA meerdere malen geïnformeerd over de stand van zaken. Tijdens het laatste overleg op 27.08.09 hebben raadsleden verzocht om een voorstel te brengen naar de commissie zodat er een formeel advies hierover aan de raad kan worden uitgebracht. Met het voorstel dat hier voorligt wordt
9

invulling gegeven aan dit verzoek. Het voorstel geeft onder meer inzicht in het draagvlak en de risico's die e.e.a. met zich meebrengt.

Besluit:

1. Kennis te nemen van de in de toelichting aangegeven risico's.
2. Bijgaande Verordening reclamebelasting ter vaststelling voor te leggen aan de raad;

3. Aan de commissie SOB te verzoeken om een advies uit te brengen aan de Raad over de vraag of het draagvlak toereikend wordt geacht of dat een nadere draagvlakmeting moet worden gehouden;

4. Ter beperking van de financiële risico's voor de gemeente, de Raad te adviseren om met betrekking tot de procedure voor het 3e scenario te kiezen.


10

---- --