Gemeente Capelle a/d IJssel

Het college van burgemeester en wethouders vergadert elke week op dinsdag en bij een uitgebreide agenda op vrijdag. In het nieuws uit het college verschijnt een selectie van besluiten van het college. Op 10 november zijn de volgende besluiten genomen:

10-11-2009

Opruimplicht hondenpoep in Capelle

In Capelle aan den IJssel wordt het verplicht voor hondenbezitters om hondenpoep van hun hond op te ruimen. Op dit moment geldt er ook een opruimplicht, maar niet in zogenaamde uitlaatgebieden. Uit een onderzoek blijkt dat dit te onduidelijk is en daardoor niet het gewenste effect heeft.

Hondenpoep is een grote bron van ergernis. Dat blijkt onder andere uit de Bewonersenquête 2007. Daarom liet de gemeente een onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden en knelpunten voor een verdere aanpak van het hondenpoepprobleem. Eén van de conclusies was dat een algehele opruimplicht voor de hele gemeente bijdraagt aan de duidelijkheid van het beleid. Om de opruimplicht voor hondenbezitters makkelijker te maken, wil de gemeente gratis hondenpoepzakjes verstrekken.

Voordat de opruimplicht daadwerkelijk wordt ingesteld laat het college zich nog adviseren door de Wijkoverlegplatforms.

10-11-2009

College gaat dubbele woonlasten tegen

Het Capelse college wil huizenbezitters tegemoet komen en heeft daarom besloten de Leegstandwet aan te passen. Deze wet maakt het mogelijk woningen tijdelijk te verhuren, zonder dat de huurder uitgebreide rechtsbescherming krijgt. Zo kunnen huizenbezitters die hun woning niet verkocht krijgen het huis tijdelijk verhuren terwijl deze wel in de verkoop blijft.

Tot nu toe werd de Leegstandwet vooral toegepast bij woningen die gesloopt gaan worden, waarbij de verhuurder niet verplicht is voor vervangende woonruimte te zorgen zodra de huurder uit de woning moet. Huizenbezitters doen er op dit moment langer over om hun woning te verkopen. Om te voorkomen dat zij dubbele woonlasten hebben, wordt het voor hen nu ook mogelijk hun woning tijdelijk te verhuren.