NEN


Normen voor Asset Management van fysieke activa in ontwikkeling

donderdag 24 september 2009, 14:16

Asset Management systemen worden breed en divers gebruikt. Meningen verschillen over de beste invulling van het behalen van de organisatiedoelen door een optimale inzet van activa opbrengsten, kosten en risico's op korte en langere termijn. Het Engelse normalisatie-instituut (BSI) heeft een voorstel ingediend om ISO-normen te ontwikkelen op het gebied van Asset Management voor fysieke activa. NEN wil graag weten hoe Nederlandse partijen tegenover dit voorstel staan.

Zowel de publieke als de particuliere sector hebben toenemende behoefte om goede toepassingen en geschikte rendementen van kritieke assets aan te tonen. Dit heeft geleid tot een gemeenschappelijke behoefte aan een richtlijn voor wat een goed asset management systeem moet bevatten. Deze behoefte is verder versterkt door de groeiende druk op investeringen, kostenbeheersing, duurzaamheid, juiste prijs/kwaliteit verhouding en de publieke perceptie van risico's op verschillende particuliere en publieke services.

Doelstelling ISO-norm
Met het ontwikkelen van een mondiale norm wordt de wereldwijde kennis ten aanzien van het opzetten, implementeren, onderhouden en verbeteren van een asset management systeem gebundeld. De op te stellen ISO-norm is bedoeld voor organisaties die fysieke activa bezitten en die hun activa gebruiken voor het leveren van services aan klanten, maatschappij (utiliteit, transport, energieopwekking, defensie, industrie, vastgoed, lokale en nationale overheden), maar ook voor partijen die belang bij de dienst hebben zoals gebruikers, klanten, opdrachtgevers, overheid, de particuliere en publieke sector.

Uitgangspunten
Belangrijkste uitgangspunten voor de te ontwikkelen normen zijn de Engelse standaarden PAS 55, deel 1 en deel 2, op het gebied van Asset Management en NTA 8120, een nationale specificatie voor Asset Management voor de energiesector in Nederland.

Informatiebijeenkomst
NEN roept belanghebbende partijen op om hun mening te geven over dit onderwerp. Nederland moet namelijk vóór 20 november op het ISO-voorstel stemmen. Indien de Nederlandse markt behoefte heeft aan ISO-normen voor Asset Management voor fysieke activa, brengt NEN een positieve stem uit.
Bij voldoende belangstelling organiseert NEN een gratis informatiebijeenkomst op 10 november 2009. Voor uw reactie en/of aanmelding kunt u contact opnemen met NEN-Business Development, telefoon (015) 2 690 372 of e-mail businessdevelopement@nen.nl.