Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Geen bureaucratie in de kunst

Geen bureaucratie in de kunst


10-11-2009 * De bureaucratie bij kunstinstellingen moet niet verder toenemen. Dat zegt SP-raadslid Laurens Ivens in reactie op de plannen van wethouder Gehrels (PvdA) om kunstinstellingen te belasten met meer rapportages, meer zakelijke verantwoording en meer debatten. Volgens Ivens moet de kunstenaar centraal staan en niet de bedrijfsvoering: "Een kunstenaar kan nu alleen overleven als hij ook de beschikking heeft over een goede lobbyist."
Laurens Ivens
Wethouder Gehrels kwam dinsdag met haar voorstellen om de verdeling van de vierjaarlijkse kunstsubsidies voortaan op een andere manier aan te pakken. Waar ze aanvankelijk aangaf de politiek meer te willen betrekken bij de kunst, blijkt ze nu toch gekozen te hebben voor een bureaucratische structuur. Zo komen er naast de Kunstraad ook nog kunstschouwen, moeten er veel debatten in de stad worden gehouden en komt er meer onderzoek. Ivens: "Kunstinstellingen worden steeds meer gecontroleerd en zijn in toenemende mate geld kwijt aan bureaucratie. De wethouder versterkt dit nu met haar voorstellen. De SP wil dat het geld voor kunst ook daadwerkelijk aan kunst uitgegeven wordt."

Als het aan de SP ligt, krijt de individuele kunstenaar meer mogelijkheden om gemeentelijke subsidies te onvangen. Daarnaast moet de gemeente aangeven welke elementen voor de kunst zij belangrijk vindt. Een onafhankelijke kunstraad kan dan beoordelen welke instellingen hier aan voldoen. Deze kunstraad kan deze instellingen artistiek beoordelen. Zij moeten niet ook nog belast worden met de zakelijke controle, want daar heeft de gemeente zelf al voldoende diensten voor. Ivens: "Plannen die leiden tot meer bureaucratie kunnen wat de SP betreft direct de prullenbak in."