Technische Universiteit Delft

Studium Generale: Hoe Nederlands is Nederland? Deel 2

door M&C

De Nederlandse identiteit bestaat niet. En evenmin hoeven we gebukt te gaan onder een volkskarakter. Maar wel zijn er favoriete zelfbeelden en nationaal gekleurde eigenaardigheden.

11 november 2009 | 19:30 uur
plaats: DOK, Vesteplein 100, Delft

door Herman Pleij

Wonen en leven in de moerasdelta veronderstelt de aanmaak van een eigen overlevingspakket. En dat is vooral gegroeid uit de gelijkheidsverbeelding, een uitdrukking die tegelijkertijd een woord bevat dat in Nederland ook zoiets als âarrogantieâ betekent: wat verbeeld je je wel? Horen we niet allemaal volstrekt gelijk te zijn? Nou dan. Overigens wil dat helemaal niet zeggen dat we ons werkelijk gelijk voelen. Eerder het tegendeel. Alleen is het handig voor de dagelijkse omgang om net te doen alsof. Gedogen behoort immers ook tot de geliefde eigenwaan. Want met dat fraaie uithangbord houden we de BV Nederland soepel in de vaart. Wel heel populair is de ontkenning van wat dan ook aan gemeenschappelijks in de collectieve mentaliteiten. Dat brengt dan vanzelf een warm gevoel van verbondenheid tot stand. De balans komt verder in evenwicht door een kolkend wij-gevoel in naam van Oranje. Dat barst in bijna beangstigende dimensies los bij voetballen, vakanties, feesten, braderieën en de Nieuwjaarsduik. Steeds sterker groeit de behoefte aan saamhorig kuddevertoon, waarbij elke gelegenheid wordt aangegrepen om weer in de nationale totemkleuren te kunnen rondhossen. Maar hoe verhoudt zich dat dan tot die warsheid van enig nationaal vertoon? En waar komt die zelf ontworpen ruiker aan fraaie eigenschappen eigenlijk vandaan? En vooral: hoe dwingend zijn zulke zelfbeelden voor actuele gedragsvormen?

Prof. dr. Herman Pleij is hoogleraar historische Nederlandse letterkunde (UvA) en is onder meer auteur van Dromen van Cocagne (1997), De herontdekking van Nederland (2003) en Erasmus en het poldermodel (2005).

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl